Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί και η νέα… προαιρετική υποχρεωτικότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί και η νέα… προαιρετική υποχρεωτικότητα

Μικροκομματικές σκοπιμότητες και αντιπολίτευση πάνω στους νεκρούς της πανδημίας αποτελούν την κεντρική πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Η περίπτωση των αστυνομικών και τα περί υποχρεωτικού εμβολιασμού τους που άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας και συνεχίζουν σύσσωμα τα στελέχη της Κουμουνδούρου δείχνουν την πολιτική κατεύθυνση. Το κατά πόσο πρέπει να τεθεί θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού σε κατηγορίες εργαζομένων έχει τονιστεί και από ειδικούς. Μόνο που η… προαιρετική υποχρεωτικότητα αναδεικνύει και τους στόχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ανοίξει το θέμα της υποχρεωτικότητας στην αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις εκτιμώντας πως θα προκαλέσει ρήγμα στη ΝΔ, αποδίδοντας ουσιαστικά το σύνολο της ΕΛΑΣ σε μια λίστα ψηφοφόρων της κυβερνώσας παράταξης. Κινήθηκε με λογική ανάλογη με αυτή που κινείται όλα αυτά τα χρόνια και θεώρησε πως με αυτόν τον τρόπο φέρνει σε δύσκολη θέση το κυβερνών κόμμα.

Και ενδεχομένως το θέμα της υποχρεωτικότητας κατηγοριών εργαζόμένων να είναι ζήτημα προς συζήτηση αν και η κυβέρνηση διά του Άκη Σκέρτσου επιμένει ότι δεν συμμετέχουν περισσότερο από άλλους πολίτες και ομάδες εργαζομένων στη διασπορά, βάσει των στοιχείων της ιχνηλάτης που επικαλούνται.

Όμως το να εγκαλείται η κυβέρνηση και να ανοίγει θέμα υποχρεωτικότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ένα ζήτημα πολιτικό. Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοπαγιδεύτηκε σε μια συζήτηση που πέραν των σχολίων και των αναρτήσεων των διαφόρων, από όλες τις πλευρές, τρολς εγείρει ερωτήματα.

Τι ακριβώς προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πως βλέπει την υποχρεωτικότητα και τι εννοούσε τελικά ο Αλέξης Τσίπρας στην… αντιδήλωσή του, λίγο μετά τις ανακοινώσεις και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα συμπληρωματικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους;

Η απάντηση ήρθε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι την Παρασκευή αποσαφήνισε τη θέση του κόμματός του, το οποίο σημειωτέον επιτέθηκε σύσσωμο στον Άκη Σκέρτσο για τα όσα είπε αναφορικά με τους εμβολιασμούς στην ΕΛΑΣ.

«Είναι αδιανόητο οι άνθρωποι που ελέγχουν την εφαρμογή των μέτρων και αν ο κόσμος είναι εμβολιασμένος, να είναι ανεμβολίαστοι» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος και ως εδώ το θέμα είναι πράγματι προς συζήτηση και επί της ουσίας και ως προς τις εντυπώσεις που δημιουργούνται.

Συνέχισε, όμως, λέγοντας πως πρέπει «να υπάρξει υποχρεωτικότητα στην αστυνομία και στον στρατό» αλλά όταν ρωτήθηκε αν πρέπει όσοι δεν υπακούσουν σε ένα τέτοιο μέτρο, να βγαίνουν σε αναστολή η απάντηση ήταν… σαφής, τουλάχιστον ως προς την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς δεν ήμασταν με την αναστολή από την πρώτη στιγμή», είπε ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει ότι «αυτό το οποίο λέμε είναι να υπάρχουν ποινές» και να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοεί λέγοντας: «Ποινή στην υποχρεωτικότητα μπορεί να είναι η υποχρέωση του ανεμβολίαστου να πληρώνει από την τσέπη του τεστ στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Αυτή είναι μια ποινή στην υποχρεωτικότητα».

Το ζήτημα είναι όμως ότι αυτή τη στιγμή οι άνδρες και οι γυναίκες της αστυνομίας προσέρχονται στην εργασία τους, όπως ισχύει και για το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο με τεστ, τα οποία πληρώνουν μόνοι τους. Και όχι μόνο υπάρχουν και οι ανάλογες χρηματικές ποινές που προβλέπονται και για τους άλλους εφόσον δεν το προσκομίζουν. Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ως μέτρο για την υποχρεωτικότητα αυτό που ήδη ισχύει στην ΕΛΑΣ και απορρίπτει φυσικά αυτό της αναστολής εργασίας στο οποίο δηλώνει κάθετα αντίθετος.

Και για να γίνει ακόμη πιο κατανοητός αναφέρθηκε και στο θέμα της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς, υποστηρίζοντας πως θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει να γυρίσουν στην εργασία τους με τεστ που θα πληρώνουν μόνοι τους και αυτοί.

Άλλωστε το αίτημα των ανεμβολίαστων και σε αναστολή εργαζομένων στην Υγεία το στηρίζει εξ αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε τη διάταξη περί αναστολής εργασίας, ενώ ο Παύλος Πολάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και στενός συνεργάτης του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρωτοστάτησε σε πορείες διαμαρτυρίας τους.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί προαιρετικής υποχρεωτικότητας είναι θέση «και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα». Κλείνει το μάτι σε όλους ενώ παράλληλα επιχειρεί να εμφανιστεί σκληρός και άτεγκτος προς συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που αποτελούν και… κόκκινο πανί για τους φανατικούς οπαδούς του 4% του κόμματος.

Μόνο που τέτοια μέτρα, που σημειωτέον ήδη εφαρμόζονται, αποδομούν ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξηγούν εν ολίγοις τις βασικές αιτίες των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων και την αδυναμία ανάκαμψης της Κουμουνδούρου.

Αποδομούν όμως και το νέο αφήγημα που περιλαμβάνει τη φράση «να φύγει η κυβέρνηση που δεν θέλει και δεν μπορεί και να έρθουμε εμείς που και θέλουμε και μπορούμε» αφού δεν εξηγεί αν αυτό είναι… προαιρετικά υποχρεωτικό ή υποχρεωτικά προαιρετικό...