Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τον ανελκυστήρα της Ακρόπολης

Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τον ανελκυστήρα της Ακρόπολης

 Η Ακρόπολη σήμερα «είναι πιο φωτεινή και πιο προσβάσιμη παρά ποτέ». Με τη φράση αυτή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε το πρωί τη σύντομη ομιλία του για τα εγκαίνια του ανελκυστήρα στην Ακρόπολη των Αθηνών. Με τον τρόπο αυτό, ευχαρίστησε το Ιδρυμα Ωνάση που υπήρξε ο χορηγός και του νέου φωτισμού και του νέου ανελκυστήρα στον Ιερό Βράχο. Τα εγκαίνια έγιναν συμβολικά την Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και αποτελούν μια σημαντική πρώτη πράξη στην πολιτική της κυβέρνησης γι’ αυτό το ζήτημα.

Για «σπουδαία και φωτεινή ημέρα, που αποδεικνύει έμπρακτα πως το Δημόσιο μπορεί να συνεργαστεί με Ιδρύματα που μοιράζονται τους ίδιους στόχους, το όραμα και τη φιλοσοφία, ώστε να αποδοθεί στην παγκόσμια κοινωνία, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, ένα τέτοιο εμβληματικό έργο» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. 
   

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως τόσο ο νέος ανελκυστήρας όσο και οι νέες διαδρομές καθιστούν την Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, αλλά και στους ηλικιωμένους. «Αυτή η κυβέρνηση δεν αρέσκεται στα λόγια, αλλά προχωρά σε πράξεις. Ως εκ τούτου, δίνουμε σήμερα στο κοινό αυτό το εμβληματικό έργο που δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την βοήθεια του Ιδρύματος Ωνάση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία, που προβλέπει προσβασιμότητα σε όλους και παντού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι διαδρομές έχουν κατασκευαστεί με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία, υπό την επιτήρηση του προέδρου της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης Μανώλη Κορρέ και εξέφρασε τη λύπη του για την κριτική της αντιπολίτευσης για ένα οικουμενικό, όπως το χαρακτήρισε έργο, που θα έπρεπε να μας ενώνει όλους.

«Το Εθνικό Σχέδιο για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί προσωπική μου δέσμευση, γνωρίζετε όλοι τους λόγους, για τους οποίους έχω προσωπική ευαισθησία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που ευχαρίστησε εκ νέου όλους τους εμπλεκομένους, γιατί -όπως είπε- παρέδωσαν ένα τόσο δύσκολο έργο εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που ανέβηκε από τη βόρεια κλιττύ στο πλάτωμα του Ιερού Βράχου όπου βρίσκονται τα εμβληματικά μνημεία, ανάμεσα στα οποία, όπως είπε, το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού, ο Παρθενώνας. Συνοδευόταν από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνη Παπαδημητρίου και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη. Τον υποδέχτηκαν στην Ακρόπολη ο Μανόλης Κορρές, πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου.

Ο κ. Κορρές, «ο άνθρωπος που αγαπά την Ακρόπολη ίσως περισσότερο από τον καθένα μας» κατά τον πρωθυπουργό, ήταν εκείνος που με τις επιστημονικές του γνώσεις φρόντισε ώστε να γίνουν όλα σωστά κατά τη διάρκεια του έργου. Και όσον αφορά την εγκατάσταση του ανελκυστήρα πλαγιάς και όσον αφορά τις διαδρομές. Για τις οποίες δεν έλειψε η φτηνή αντιπολίτευση. Τα fake news περί «τσιμεντώματος» της Ακρόπολης διαδόθηκαν παντού, αν και το ποσοστό τσιμέντου στο μείγμα είναι 12%, όσο και σε άλλα μνημεία. Όλα αυτά, ενώ κάθε χρόνο συμβαίνουν περί τα 150 ατυχήματα, συνήθως κατάγματα, ανάμεσα στους επισκέπτες του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, καθώς οι παλιές διαδρομές είχαν φθαρεί και το έδαφος ήταν γλυστερό

Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με ομιλία του Αντώνη Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε τη χαρά του Ιδρύματος Ωνάση για τη συμβολή του στην επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος. Όπως είπε, οι εργασίες ξεκίνησαν σε συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, πριν από περίπου ένα χρόνο και ολοκληρώθηκαν παρότι υπήρξε η πανδημία και το κλειστό επί τέσσερις μήνες εργοστάσιο στην Ιταλία. Εκεί κατασκευάστηκε ο ανελκυστήρας, σε σχέδια Ελλήνων επιστημόνων.
 

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη  ξενάγησε τους κ. Μητσοτάκη και Παπαδημητρίου στην Ακρόπολη. Στην ομιλία της στα εγκαίνια αναφέρθηκε στη σημασία του έργου αλλά και της προσβασιμότητας των αναπήρων παντού. Κάτι που, όπως είπε, αποτελεί μέρος του Εθνικού Σχεδίου της κυβέρνησης για τους ανάπηρους.