Ο ΟΗΕ καλεί τη Ρωσία να διερευνήσει την υπόθεση Ναβάλνι - Η Μόσχα κατηγορεί το Βερολίνο για σκευωρία

Ο ΟΗΕ καλεί τη Ρωσία να διερευνήσει την υπόθεση Ναβάλνι - Η Μόσχα κατηγορεί το Βερολίνο για σκευωρία

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να διενεργήσει, ή να συνεργαστεί για τη διενέργεια, πλήρους ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τα ευρήματα της Γερμανίας που καταδεικνύουν ότι ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

Ο Ναβάλνι έχει βγει από το τεχνητό κώμα και αντιδρά όταν του μιλάνε, ανακοίνωσε χθες το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, όπου νοσηλεύεται. Ο Ρώσος πολιτικός μεταφέρθηκε στη Γερμανία αφού παρουσίασε συμπτώματα δηλητηρίασης στη διάρκεια πτήσης στο εσωτερικό της Ρωσίας τον προηγούμενο μήνα.

Η Μόσχο υποστηρίζει ότι δεν έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο σχετικά με τη δηλητηρίαση.

«Δεν αρκεί να αρνείται απλώς η Μόσχα τη δηλητηρίαση, και να αρνείται την αναγκαιότητα ενδελεχούς, ανεξάρτητης, αμερόληπτης και διαφανούς έρευνας αυτής της απόπειρας δολοφονίας», δήλωσε η Μισέλ Μπασελέ, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι ρωσικές αρχές οφείλουν να διερευνήσουν πλήρως ποιος ευθύνεται για αυτό το έγκλημα – ένα πολύ σοβαρό έγκλημα που διαπράχθηκε σε ρωσικό έδαφος».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με Νόβιτσοκ, την ίδια ουσία που η Βρετανία έχει δηλώσει ότι χρησιμοποιήθηκε κατά του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην Αγγλία το 2018. Επέζησαν και οι δύο.

Ο αριθμός των περιπτώσεων δηλητηρίασης ή άλλων μορφών δολοφονίας Ρώσων πολιτών είτε σε ρωσικό έδαφος είτε στο εξωτερικό τις δύο τελευταίες δεκαετίες είναι εξαιρετικά ανησυχητικός, είπε η Μπασελέ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο εκπρόσωπός της, Ρούπερτ Κόλβιλ, έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση Σκριπάλ και τη δηλητηρίαση του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, που δολοφονήθηκε στο Λονδίνο το 2006.

«Πρόκειται για ουσίες που δεν βρίσκει κανείς στο φαρμακείο ή κάποιο κατάστημα με γεωργικά φάρμακα ή εργαλεία» είπε ο Κόλβιλ αναφερόμενος στο Νόβιτσοκ και στο Πολώνιο-210, με το οποίο δολοφονήθηκε ο Λιτβινένκο.

Η ρωσική κυβέρνηση κατηγορεί το Βερολίνο για βρώμικες πολιτικές σκευωρίες

Ο Γερμανός πρέσβης στην Ρωσία Γκέζα Αντρέας φον Γκάιρ εκλήθη από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να συζητήσει για την κατάσταση που σχετίζεται με τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι μπλοφάρει εξυπηρετώντας «βρώμικες πολιτικές σκευωρίες».

«Αναμένουμε από το Βερολίνο να μας παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που διαθέτει. Τόσο τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων της Μπουντεσβέρ (των γερμανικών ενόπλων δυηνάμεων) όπως και κάποιες ‘μαρτυρίες’ που έχει στην διάθεση του το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Περιμένουμε τον Γερμανό πρέσβη», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα επέστησε την προσοχή σε δημοσιεύματα ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία αντηλλάγησαν πληροφορίες για τον Ναβάλνι μεταξύ του γερμανικού νοσοκομείου Σαριτέ, των εργαστηρίων του γερμανικού στρατού, του βρετανικού εργαστηρίου στο Πόρτ- Ντάουν καθώς και με εργαστήρια της Βουλγαρίας. «Και όλα αυτά τα στοιχεία γίνονται κτήμα τέτοιων αμφιλεγόμενων πηγών όπως είναι ο ιστότοπος Bellingcat. Ταυτόχρονα με αυτά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάϊκο Μάας σε συνέντευξη του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την εμπλοκή του ρωσικού κράτους στο συμβάν δήλωσε ότι ‘υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για αυτό’», δήλωσε η Ζαχάροβα

«Το να επιτρέψουμε σε επίσημους αξιωματούχους της Γερμανίας να συνεχίσουν να κρύβουν τα πάντα είναι πολύ σοβαρό. Είναι καιρός να ανοίξουν τα χαρτιά τους επειδή σε όλους είναι προφανές ότι το Βερολίνο μπλοφάρει, εξυπηρετώντας βρώμικες πολιτικές σκευωρίες».