Ο Ντ. Τραμπ απομάκρυνε τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ

Ο Ντ. Τραμπ απομάκρυνε τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ

Επιβεβαιώνοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα την αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ, με τον οποίο η σχέση τους είχε διαταραχθεί από το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε μέσω twitter την αντικατάσταση του Εσπερ με τον Κρίστοφερ Μίλερ τον Εθνικό Συντονιστή Αντιτρομοκρατίας ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα υπηρεσιακού Υπουργού.

Σημειώνεται ότι ο Έσπερ σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου NBC είχε ήδη ετοιμάσει επιστολή παραίτησης εδώ και μέρες, σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας.

Τον Ιούνιο σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στο Πεντάγωνο, μετά τις δηλώσεις του Τραμπ περί εμπλοκής του στρατού στις ταραχές μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ο Έσπερ είχε υποστηρίξει ότι η ανάληψη αστυνομικών καθηκόντων από μέλη του μόνιμου στρατού θα μπορούσε να δικαιολογηθεί "μόνο ως όπλο τελευταίας καταφυγής, υπό τις πιο επείγουσες και ακραίες συνθήκες". 

Μετά την δήλωση του αυτή, ο Τραμπ είχε σκεφτεί να αποπέμψει άμεσα τον Έσπερ, όμως τον είχαν συγκρατήσει οι στενότεροι του σύμβουλοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εσπερ είχε διοριστεί Υπουργός Άμυνας όταν ο εκτελών χρέη Υπουργού, Πάτρικ Σάναχαν, είχε αποσύρει την υποψηφιότητα του για τη θέση. Ο τελευταίος είχε αντικαταστήσει στις αρχές του 2019 προσωρινά τον Τζιμ Μάτις.