Ο Κούμαν μένει στη Μπάρτσα, αλλά αν δεν τον αλλάξει ο Κρόιφ...

Ο Κούμαν μένει στη Μπάρτσα, αλλά αν δεν τον αλλάξει ο Κρόιφ...

Ο Ρόναλντ Κούμαν συνεχίζει στη Μπαρτσελόνα για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο. Ωστόσο, αν δεν... αλλάξει η σχέση των δύο πλευρών όχι μόνο δεν θα έχει καλή κατάληξη, αλλά ακόμη χειρότερα για τον πρόεδρο Τζουάν Λαπόρτα η σεζόν θα είναι μια ακόμη όπου η ομάδα δεν θα βοηθήσει τον Λιονέλ Μέσι να την καθοδηγήσει στην κορυφή της Ισπανίας και της Ευρώπης.

Από τον περασμένο Μάρτιο που ο Λαπόρτα κέρδισε τις εκλογές μέχρι και την επιβεβαίωση της παραμονής, η σχέση πέρασε από τα εξής στάδια: αρχικά υπήρχε εμπιστοσύνη και εκτοξεύθηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας. Στην συνέχεια με την ομάδα να χάνει έδαφος στην κούρσα του ισπανικού πρωταθλήματος αμφιβολίες. Κι όταν έγινε ξεκάθαρο πως δεν θα πάρει το πρωτάθλημα, ξεκίνησαν οι επαφές με άλλους προπονητές (Τσάβι, Χάνζι Φλικ και το... όνειρο της επιστροφής του Πεπ Γκουαρδιόλα).

Παράλληλα με τις αρνητικές απαντήσεις εκείνων που προσέγγισαν, οι παράγοντες της Μπάρτσα έμαθαν ακόμη περισσότερα για τα οικονομικά στοιχεία του κλαμπ. Καθημερινά μαθαίνουν. Η διοίκηση του πρώην προέδρου Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου άφησε καμμένη γη. Η αποζημίωση του Κούμαν, σε περίπτωση απόλυσης, ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Οπότε ο Λαπόρτα που δεν τον θέλει γιατί δεν είναι δική του επιλογή, αποφάσισε να κάνει μια προσπάθεια να τον αλλάξει. Στη διαδικασία τον έπεισε να αποδεχθεί μείωση του μισθού, καθώς και να αφαιρεθούν κάποιες ρήτρες που θα του επέτρεπαν να παρατείνει την καριέρα του στη Μπαρτσελόνα σε περίπτωση επίτευξης κάποιων στόχων.

Ζητήθηκε από τον Κούμαν η ομάδα να γίνει πιο επιθετική, ν' ακολουθήσει περισσότερο την παράδοσή της και την φιλοσοφία του Γιόχαν Κρόιφ. Παρόλο που ο Κούμαν ήταν παίκτης του «μαέστρου» και πολύ καλός του φίλος, δεν ανήκει στην κατηγορία των... μαθητών του. Την σεζόν που ολοκληρώθηκε, η Μπάρτσα δοκίμασε πολλά και ετερόκλητα πράγματα, παρέκκλινε από την ουσία του παιχνιδιού που θέλει να παρουσιάζει στον αγωνιστικό χώρο.

Εδώ, μπαίνει στην σκηνή ένας άλλος Κρόιφ, ο Τζόρντι. Ο γιος του Γιόχαν ανακοινώθηκε ως ο νέος σύμβουλος της διοίκησης. Ενα ρόλο που είχε στο παρελθόν ο πατέρας του με ουσιαστική αποστολή του να καθοδηγεί την ομάδα με βάση την ποδοσφαιρική ιδεολογία που έκανε τη Μπαρτσελόνα πετυχημένη και της χάρισε τόσους τίτλους. Με λίγα λόγια θα είναι εκεί για να εγγυάται πως η ομάδα ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο στην τακτική και στις επιλογές των ποδοσφαιριστών.

Ο Κρόιφ αποτελεί την τελευταία... μεταγραφή του κλαμπ. Εχει ήδη αποκτήσει τον Σέρχιο Αγουέρο (σέντερ φορ, ελεύθερος από τη Μάντσεστερ Σίτι), τον Ερικ Γκαρθία (κεντρικός αμυντικός, ελεύθερος από τη Μάντσεστερ Σίτι), Εμερσον Ρόγιαλ (δεξιός αμυντικός, εννιά εκατομμύρια ευρώ από τη Μπέτις – συμφωνία της προηγούμενης διοίκησης), ενώ βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση αυτών του Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ (κεντρικός μέσος, ελεύθερος από την Λίβερπουλ) και του Μέμφις Ντεπάι (επιθετικός, ελεύθερος από την Λιόν). Συνάμα, απομένουν τα διαδικαστικά της ανανέωσης του Μέσι για δύο χρόνια.

Θα την σώσει, δηλαδή, αν ο Κούμαν αρχίζει και βάζει τους παίκτες του σε διάταξη 4-3-3; Δεν του ζητήθηκε ακριβώς αυτό, αλλά η ομάδα να ξέρει τί να κάνει με τη μπάλα στα πόδια, να εκμεταλλεύεται καλύτερα τους παίκτες που μπορούν να συνεργαστούν. Υπάρχουν κι άλλα που αφορούν την συμπεριφορά του κόουτς εκτός του γηπέδου: να σταματήσει να μειώνει τους παίκτες του όταν μιλάει στα ΜΜΕ, να σταματά να φορτώνει τις ήττες στη διαιτησία και να κάνει αυτοκριτική και έπειτα να μην είναι σταθερή πηγή διαρροών προς τους δημοσιογράφους. Ο Κούμαν ξέρει πως το τρένο της Μπαρτσελόνα για ορισμένους περνάει μια φορά. Εκείνο να προπονήσουν τους «μπλαουγκράνα» του Μέσι περνάει σπάνια. Γνωρίζοντας πως δεν κάνουν ουρά οι ομάδες της ελίτ για να τον προσλάβουν είναι η τελευταία του ευκαιρία να πετύχει. Ακόμη κι αν χρειαστεί ν' αλλάξει.