Ο κορονοϊός έφερε μείωση της εγκληματικότητας ανά τον πλανήτη

Ο κορονοϊός έφερε μείωση της εγκληματικότητας ανά τον πλανήτη

Μια από τις ελάχιστες θετικές συνέπειες του κορονοϊού φαίνεται πως είναι η μείωση της εγκληματικότητας ανά τον πλανήτη σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Ειδικότερα, στο Σικάγο μια από τις πόλεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικής δράσης ανά την επικράτεια των ΗΠΑ, οι συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών έχουν μειωθεί κατά 42% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Συνολικά, οι εγκληματικές πράξεις στο Σικάγο έχουν μειωθεί 10% από την στιγμή που η πανδημία έπληξε την χώρα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ "Διψήφια πτώση σε ποσοστά της εγκληματικότητας  είχε να καταγραφεί από την δεκαετία του 1990 στη Νέα Υόρκη.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Κεντρική Αμερική. Στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου μέχρι πρότινος καταγράφονταν πάνω από 200 δολοφονίες την μέρα, τον Μάρτιο αναφέρθηκαν συνολικά 60. Όπως τονίζουν ειδικοί του κλάδου στο CNBC, η εξέλιξη αυτή είναι λογική, βάσει του ότι "Συμμορίες έχουν συνάψει εκεχειρίες, λιγότεροι άνθρωποι μετακινούνται και έχουν επιβληθεί αυστηρά αστυνομικά μέτρα". 

Στην Νότια Αφρική, ο Μπέκι Σελε, Υπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι οι βιασμοί μειώθηκαν από 700 τον Μάρτιο του 2019 σε 101 φέτος, την ώρα που οι δολοφονίες σημείωσαν πτώση κατά 30%.

Κλέφτες, τσαντάκηδες και πορτοφολάδες τα έχουν βρει σκούρα και στη Γερμανία επειδή τα καταστήματα είναι κλειστά και οι λιγότεροι κυκλοφορούν με τρένα και λεωφορεία. “Οι κλοπές μαγαζιών έχουν μειωθεί δραστικά”, λέει η εγκληματολόγος Έλκε Σένβαλντ  από το αρχηγείο της αστυνομίας της Νυρεμβέργης στην Deutsche Welle.

Αλλά και οι οργανωμένες κλοπές αυτοκινήτων έχουν μειωθεί αφού τα σύνορα έχουν κλείσει. Το ίδιο ισχύει και για τα ποδήλατα.