Ο ιδιωτικός τομέας νίκησε τους «δεινόσαυρους» στο διάστημα
Ολύμπιος Ράπτης

Ο ιδιωτικός τομέας νίκησε τους «δεινόσαυρους» στο διάστημα

Την επιτυχία της SpaceΧ, της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας που μετέφερε πλήρωμα της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σχολιάζει ο Ολύμπιος Ράπτης ο οποίος ζει στις Βρυξέλλες και είναι ειδικός σε θέματα της ΕΕ. Όπως τονίζει, η επιτυχία αυτή αποδεικνύει ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι που φέρνει την καινοτομία και υπενθυμίζει ότι εδώ και χρόνια ο Έλον Μασκ προειδοποιούσε τις παραδοσιακές διαστημικές βιομηχανίες πως ήταν «δεινόσαυροι» που η δική του εταιρεία θα εξαφάνιζε. 

Στην ανάρτησή του στο Facebook, o Ολύμπιος Ράπτης αναφέρει ότι ενόσω ήταν διευθυντής του γραφείου Βρυξελλών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Διαστημικών Βιομηχανιών, θεωρούσε ότι η Space X ήταν το μέλλον, απειλώντας το κατεστημένο κρατικοδίαιτων μεγαθηρίων του κλάδου που λειτουργούσαν σε συνθήκες ολιγοπωλίου.

«Σήμερα η Space Χ έγραψε ιστορία και συνάμα απέδειξε πως ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που φέρνει την καινοτομία και την πρόοδο όταν οι κρατικές υπηρεσίες ανάθεσης συμβολαίων δουν την διαφορά ανάμεσα στο Συμφέρον του Δημοσίου απο την μία και το Δημόσιο Συμφέρον από την άλλη», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ράπτης.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει τα εξής:

«Πριν πολλά χρόνια, όταν εκπροσωπούσα την ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία στις Βρυξέλλες, θεωρούσα ότι η Space X ήταν το μέλλον, απειλώντας το κατεστημένο κρατικοδίαιτων μεγαθηρίων του κλάδου που λειτουργούσαν σε συνθήκες ολιγοπωλίου.

Ο Elon Musk δεν ήταν του «χώρου». Θυμάμαι χαρακτηριστικά ανώτερα στελέχη των βιομηχανιών αυτών να διηγούνται πως αυτός εμφανιζόταν σε συνέδρια αποκαλώντας τις εταιρείες αυτές - αμερικανικές και ευρωπαϊκές - ως «δεινόσαυρους» που το δικό του επιχειρηματικό όραμα θα εξαφάνιζε. Και αυτό χωρίς να έχει κερδίσει έστω και ένα μεγάλο συμβόλαιο, πόσω μάλλον να το εκτελέσει επιτυχώς!

Η επαναστατική ιδέα των επαναχρησιμοποιούμενων εκτοξευτών είχε εξεταστεί και απορριφθεί από τον δημόσιο τομέα, όπως πχ την πανίσχυρη Γαλλική Διαστημική Υπηρεσία (CNES). Είναι καλύτερο να κατασκευάζουμε μία νέα Ferrari για κάθε εκτόξευση από το να προσπαθούμε να επιτύχουμε πως να στέλνουμε στο διάστημα την ίδια Ferrari ξανά και ξανά, ήταν το συμπέρασμα των μελετών αυτών, προσθέτωντας ότι οι τεχνολογίες αιχμής που αναπτύχθηκαν μετά απο δεκαετίες πρέπει να προστατευτούν - έστω και αν κοστίζει παραπάνω για τον φορολογούμενο - για λόγους στρατηγικής κυριαρχίας έναντι των αντιπάλων χωρών και των βιομηχανιών τους.

Σήμερα η Space Χ έγραψε ιστορία και συνάμα απέδειξε πως ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που φέρνει την καινοτομία και την πρόοδο όταν οι κρατικές υπηρεσίες ανάθεσης συμβολαίων δουν την διαφορά ανάμεσα στο Συμφέρον του Δημοσίου απο την μία και το Δημόσιο Συμφέρον από την άλλη.

Τα λέω όλα αυτά όμως και για έναν άλλο λόγο, πιο προσωπικό.

Όσοι και όσες έχουμε δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα καταλαβαίνουν πόσο οδυνηρή μπορεί να είναι η απόλυση. Αλλά η απόλυση μπορεί ορισμένες φορές να είναι και κάτι πραγματικά θετικό, αν μας δίνει το πείσμα και το κίνητρο να ασχοληθούμε με κάτι διαφορετικό - κάτι που να μας εκφράζει. Στην δικιά μου περίπτωση, ο προστατευτισμός και ο κρατικισμός αποδείχθηκαν ασύμβατοι με τις δικές μου ιδέες τότε. Σήμερα λοιπόν, μετά από πολλά χρόνια, κοιτώ πίσω στον διαστημικό τομέα και συμμερίζομαι την χαρά και το δέος με εκατομμύρια άλλους και άλλες για αυτό που κατάφερε και αντιπροσωπεύει η Space X».