Ο γιος του Τούρκου διευθυντή φυλακών κόντρα στη «βασίλισσα»

Ο γιος του Τούρκου διευθυντή φυλακών κόντρα στη «βασίλισσα»

Ο Οζάν Καμπάκ ήταν η «σωτηρία». Για την Λίβερπουλ και για την Σάλκε. Η διοίκηση των «κόκκινων» δεν ήξερε πού να στραφεί μετά τους τραυματισμούς των κεντρικών αμυντικών της Φίρχιλ φαν Ντάικ, Τζο Γκόμεζ και Τζόελ Μάτιπ. Η διοίκηση δεν έδινε πολλά χρήματα για την απόκτηση μόνιμου σέντερ μπακ με τον Γιούργκεν Κλοπ και το τεχνικό τιμ να θέλουν τον Σβεν Μπότμαν της Λιλ. Για τους «βασιλικούς μπλε» με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, η παραχώρησή του Καμπάκ θα ήταν ανάσα. Ετσι, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου το δανεισμό του στο «Ανφιλντ» ως το τέλος της σεζόν για 1,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Λίβερπουλ πληρώνει και τον μισθό του σ' αυτό το διάστημα.

Απόψε, ο Κλοπ βασίζεται στον 21χρονο Τούρκο σέντερ μπακ να κρατήσει την άμυνα της Λίβερπουλ σταθερή κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (22:00, COSMOTE TV SPORT 1) στο «Εστάδιο Αλφρέδο Ντι Στέφανο», στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων για τα προημιτελικά του Champions League. Θα πρέπει να σταματήσει τον φορμαρισμένο Καρίμ Μπενζεμά. Ο Γάλλος έχει πετύχει 24 γκολ αυτή την σεζόν. Σκοράρει εδώ και επτά σερί ματς.

Σημαντικό ρόλο στην πορεία του Καμπάκ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έπαιξε ο Μίχαελ Ρέσκε, ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά του γερμανικού ποδοσφαίρου. Ο τότε αθλητικός διευθυντής της Στουτγκάρδης εντυπωσιάστηκε όταν είδε τον 18χρονο Καμπάκ με τη φανέλα της Γαλατασαράι την σεζόν 2018-19. Αποφάσισε να κινηθεί άμεσα για την απόκτησή του. Εδωσε 11 εκατομμύρια ευρώ. Λίγους μήνες μετά η Στουτγκάρδη πήρε 15 εκατομμύρια και τον πούλησε στην Σάλκε. Αυτό που έπεισε τον Ρέσκε να κάνει την επένδυση ήταν η διάθεσή του να μάθει, αλλά και πως αναλάμβανε τις ευθύνες του. Ο Γερμανός παράγοντας κατέληξε πως αυτές ήταν οι αξίες που έλαβε από την οικογένειά του και δη τον πατέρα του, διευθυντή φυλακών κοντά στην Αγκυρα.

Η προσαρμογή του στην Λίβερπουλ, πάντως, δεν ήταν εύκολη. Μπήκε στο χειρότερο σημείο της καθοδικής πορείας μεταξύ του Φεβρουαρίου και των πρώτων ημερών του Μαρτίου. Ο Κλοπ συγκρατήθηκε και δεν τον έβαλε για πρώτη φορά στις 7 Φεβρουαρίου στην ήττα με 4-1 από τη Μάντσεστερ Σίτι. Τον έριξε στα βαθιά κόντρα στην Λέστερ. Η Λίβερπουλ έχασε με 3-1 κι ο Καμπάκ ήταν κακός και συνέχισε με λάθη ως ότου να βρει τα πατήματά του στον αγωνιστικό χώρο. Στην σειρά των «16» του Champions League με την Λειψία (δύο νίκες με 2-0), όμως, ήταν πολύ καλός όπως και από τα μέσα Μαρτίου και έπειτα στις νίκες με 1-0 επί της Γουλβς και στο 3-0 του Σαββάτου με αντίπαλο την Αρσεναλ.

Γεννημένος στις 25 Μαρτίου του 2001, ο Καμπάκ έχει γράψει οχτώ συμμετοχές με την Λίβερπουλ ως τώρα σε όλες τις διοργανώσεις – έξι για την Premier League και δύο για το Champions League. Η ομάδα του έχει δεχθεί έξι γκολ. Δέχεται, δηλαδή, 0,75 γκολ ανά ματς, ενώ συνολικά στην σεζόν ο μέσος όρος της είναι 1,1. Η παρουσία του «Οζι», όπως τον αποκαλούν οι συμπαίκτες του, έχει βοηθήσει να... μαζευτεί λίγο η κατάσταση στην άμυνα. Ο Κλοπ, όμως, εκτιμά πως έχει παίξει ρόλο και στην επανενεργοποίηση της επίθεσης. Χωρίς το σωστό «μοίρασμα» του φαν Ντάικ, η Λίβερπουλ σταμάτησε να εκμεταλλεύεται τους ακραίους αμυντικούς της στο αντίπαλο μισό. Με τους καλούς χαφ όπως ο Φαμπίνιο να γίνονται στόπερ, οι πλάγιοι μπακ έγιναν πιο... συντηρητικοί, Μειώθηκαν οι σέντρες και οι επελάσεις του Τρεντ Αλεξάντερ – Αρνολντ και του Αντριου Ρόμπερτσον και μειώθηκαν και τα γκολ. Το Σάββατο, ο Αλεξάντερ – Αρνολντ έκανε το καλύτερο παιχνίδι του στην σεζόν και επιθετικά, η Λίβερπουλ έμοιαζε με την περσινή μηχανή που ισοπέδωνε τις αντίπαλες άμυνες. Ο Καμπάκ έχει βελτιώσει το «χτίσιμο» από την άμυνα. Λέει πως ξέρει να χειρίζεται καλά τη μπάλα όχι μόνο επειδή το δούλεψε στη Γερμανία, αλλά και γιατί στην ακαδημία της «Γαλατά» πήγε ως σέντερ φορ και στην συνέχεια οι προπονητές του τον γύρισαν προς τα πίσω: πρώτα χαφ μετά στόπερ.

Για την ώρα, ωστόσο, ο Καμπάκ βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία εκμάθησης της... ζωής στο υψηλότερο επίπεδο του ποδοσφαίρου. Τον ακολουθούν πολλά «αλλά» κιόλας... Η Στουτγκάρδη έπεσε, η Σάλκε, εκτός θαύματος, θα πέσει. Σε 19 ματς της Bundesliga με τον Τούρκο μέτρησε 49 γκολ. «Σ' έναν σταθερό σύλλογο μπορεί να προσφέρει πολλά», λέει ο Κλοπ. «Μπορούμε να τον βοηθήσουμε και να μας βοηθήσει», υπογράμμισε. Η Λίβερπουλ αν κάνει χρήση της οψιόν αγοράς θα δώσει 20 εκατομμύρια ευρώ.