Ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη θα συνεχιστεί
Nίκη Κεραμέως

Ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη θα συνεχιστεί

Τη συνέχεια του εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και κριτηρίων βιωσιμότητας προανήγγειλε η Υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι στη βάση αυτού του εξορθολογισμού το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέθεσε πλήρη και εμπεριστατωμένη πρόταση και έτσι τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα θα συγχωνευτούν με άλλα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και αναφερόμενη στα πανεπιστήμια, τόνισε ότι στόχος του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι ο εξορθολογισμός συνολικά του ακαδημαϊκού χάρτη στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και κριτηρίων βιωσιμότητας.

Τόνισε, δε, ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και υπάρχουν συζητήσεις και με άλλα πανεπιστήμια. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση, ανέστειλε 37 πανεπιστημιακά τμήματα που είχε ιδρύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των φροντιστηρίων και για τις μικρότερες βαθμίδες εκπαίδευσης, των κέντρων ξένων γλωσσών και των κέντρων μελέτης, ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί με τους ειδικούς θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες, τονίζοντας ότι σε αυτή την κρίση η κυβέρνηση προχωρά βήμα - βήμα.

Ερωτηθείσα για το ένα self test που θα διεξάγεται στο εξής κάθε εβδομάδα στα σχολειά, ανέφερε ότι τέθηκε στην επιτροπή των ειδικών και προχωράμε σε συνολική αποκλιμάκωση σε πολλές δραστηριότητες. Είπε ακόμη ότι εφόσον ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις πανελλαδικές, θα δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα δοθεί αναλυτικό πρωτόκολλο όταν συζητηθεί με τους επιστήμονες.

Ανέφερε, επίσης, ότι από φέτος θα εφαρμοστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία βοηθά να αναβαθμιστεί το κύρος των πανεπιστημιακών σπουδών.  

Τέλος, σημείωσε ότι από φέτος θα μπορούν τα παιδιά της τρίτης Λυκείου να υποβάλλουν μηχανογραφικό για εισαγωγή σε πανεπιστήμιο μέσω των εξετάσεων είτε να υποβάλλουν ένα παράλληλο μηχανογραφικό για να εισαχθούν στην κατάρτιση, στα δημοσιά ΙΕΚ.