Ο χρυσός γίνεται ξανά «καταφύγιο»

Ο χρυσός γίνεται ξανά «καταφύγιο»

Τεράστιες επιπτώσεις και για την αγορά του χρυσού έχει ο κορονοϊός, με τους επενδυτές να βλέπουν μεγάλες διακυμάνσεις το τελευταίο δίμηνο και να αντιδρούν με πρωτοφανή τρόπο στις εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία. Η αβεβαιότητα ξεπέρασε κάποια στιγμή κάθε προηγούμενο και έφτασε σε τέτοιο επίπεδο που οι επενδυτές βρέθηκαν σε… ανάγκη να πουλήσουν ακόμη και το πολύτιμο μέταλλο προς αναζήτηση μετρητών, ενώ οι περιορισμοί είχαν αντίκτυπο και στις μεταφορές χρυσού αφού για πρώτη φορά στην ιστορία συμβαίνει τέτοια καθήλωση των μέσων μεταφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις 9 Ιανουαρίου γράφαμε για το κατά πόσο μπορεί ο χρυσός να φτάσει σε ιστορικά υψηλά, εξαιτίας της ακραίας αβεβαιότητας που επικρατούσε στον απόηχο της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν. Από τότε πολλά άλλαξαν, όπως η έννοια του ακραίου, οι συμπεριφορές των επενδυτών και η αντίληψη των ανθρώπων για μία σειρά πραγμάτων, ενώ οι εξελίξεις στις αγορές ήταν τόσο δραματικές που αμφισβητήθηκε μέχρι και ο ρόλος του χρυσού ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία τον κορονοϊό στις 11 Μαρτίου, όμως η τιμή του χρυσού δεν σημείωσε ράλι όπως πολλοί θα περίμεναν και προστάζει η επικρατούσα θεωρία για περιόδους σοβαρών κινδύνων και ανασφάλειας. Ακόμη και όταν ή πανδημία μπήκε στη ζωή μας και άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι πρωτοφανείς λόγω των γενικευμένων lockdown, ο χρυσός δεν εκτινάχθηκε, αντιθέτως ακολούθησε μία πορεία με ιδιαίτερα αυξημένη μεταβλητότητα.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να γυρίσει σε αρνητικό έδαφος στο έτος πριν «ξεσπάσει» τις τελευταίες ημέρες και βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 και πιο κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό (βρίσκεται ήδη σε ιστορικό υψηλό έναντι άλλων νομισμάτων). Στις 18 Μαρτίου τα futures του χρυσού υποχώρησαν στα 1.477,9 δολάρια ανά ουγγιά, που είναι το χαμηλότερο κλείσιμο μέσα στο 2020 ενώ την Πέμπτη 9 Απριλίου άγγιξαν τα 1.754 δολάρια που είναι το ενδοσυνεδριακό από τον Νοέμβριο του 2012.

Από την αρχή του έτους ο χρυσός καταγράφει κέρδη της τάξης του 15% όταν ο S&P 500 χάνει περίπου 14%. Σήμερα ο χρυσός απέχει λιγότερο από 10% από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε ενδοσυνεδριακά τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ο βασικός λόγος που δεν άφηνε όλο αυτό το διάστημα τον χρυσό να παίξει τον παραδοσιακό του ρόλο, αυτόν της… επενδυτικής κρυψώνας, ήταν η μανία των επενδυτών να πουλήσουν τα πάντα για να αντλήσουν μετρητά και να καλύψουν το κενό που άφηναν οι πολύ σοβαρές χρηματιστηριακές απώλειες. Το κραχ της Wall Street με βουτιά άνω του 25% στα τέλη Φεβρουαρίου και στον χειρότερο Μάρτιο από τη Μεγάλη Ύφεση που ξεκίνησε το 1929 και η γενικευμένη κατρακύλα των χρηματιστηριακών δεικτών συνέβαλαν σε αυτή την τάση.

Όμως από τη στιγμή που «συνηθίσαμε» να ζούμε με την πανδημία και τον φόβο που τη συνοδεύει, η ψυχολογία των επενδυτών πέρασε από τη φάση του πανικού στη φάση της συνειδητοποίησης της κατάστασης. Μόλις, λοιπόν, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα ρίξει στην αγορά το αστρονομικό ποσό των 2,3 τρισ. δολαρίων και δεσμεύτηκε να παρέχει απεριόριστη ρευστότητα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος, ο χρυσός κινήθηκε έντονα ανοδικά και έγραψε κέρδη άνω του 7% την τελευταία εβδομάδα για να φτάσει στο επίπεδο των 1.752 δολαρίων.  

Σε ανάλογες με την Fed κινήσεις προχωρούν και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Bank of Japan και γενικότερα υπάρχει η αίσθηση ότι για μία ακόμη φορά την τελευταία δεκαετία ο πλανήτης θα πλημμυρίσει από ρευστότητα. Οι κυβερνήσεις ρίχνουν και αυτές ρευστό με τον Τραμπ να υπογράφει πακέτο 2,2 τρις. δολαρίων, τον Άμπε 1 τρις. δολαρίων και οι Ευρωπαίοι πάνω από 500 δις.

Σύμφωνα με αναλυτές, το αν ο χρυσός θα καταφέρει να φτάσει στο επίπεδο των 2.000 δολαρίων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, από τη στιγμή που η ρευστότητα στο σύστημα θα είναι άπλετη και όσο πιο βαθιά αποδειχθεί η ύφεση τόσο πιο πιθανή θα είναι η αναρρίχησή του σε νέο ιστορικό υψηλό.

Αναλυτές σημειώνουν ότι ο χρυσός… ξανακερδίζει μετά από σύντομη παύση τον ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο καθώς η επόμενη μέρα της πανδημίας θα βρει τον πλανήτη «πνιγμένο» στα χρέη που σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα τώρα αλλά και για τις επόμενες γενιές και η ανασφάλεια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Πάντως, η Goldman Sachs τοποθετεί την τιμή του χρυσού στα 1.750 δολάρια σε ορίζοντα 3-6 μηνών και στα 1.800 δολάρια σε ορίζοντα 12 μηνών.