Ο χρηματοοικονομικός τομέας στη Βρετανία μονιμοποιεί την τηλεργασία

Ο χρηματοοικονομικός τομέας στη Βρετανία μονιμοποιεί την τηλεργασία

Η συμβουλευτική Price Waterhouse Cooper's εγινε η τελευταία εταιρεία που ανακοίνωσε ότι οι περίπου 22,000 υπάλληλοι της στη Βρετανία θα εργάζονται εξ' αποστάσεως τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊος.

Ο Κέβιν Έλις, αξιωματούχος της PwC μιας εκ των λεγόμενων "τεσσάρων μεγάλων επιχειρήσεων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών", υποστήριξε ότι σκοπός είναι τα γραφεία να λειτουργήσουν με το 50% των υπαλλήλων, εφόσον αυτό είναι ασφαλές μέχρι τον Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορονοϊού και του lockdown στη Βρετανία, υπολογίζεται ότι περίπου το 25% του προσωπικού της PwC προσήλθε σε ένα από τα είκοσι κτίρια της εταιρείας σε όλη τη χώρα.

Τόσο η ανακοίνωση της PwC όσο και η δήλωση του αξιωματούχου της φαίνεται πώς επιβεβαιώνουν μια έρευνα για λογαριασμό της ίδιας εταιρείας τον Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία το 86% των διευθυντικών στελεχών στη Βρετανία τάσσονται υπέρ της εξ' αποστάσεως εργασίας.

Το προηγούμενο διάστημα, ανάλογες κινήσεις είχαν κάνει η NatWest Group, η Standard life Aberdeen, η Barclays BNP Paribas UK, Janus Henderson Group και η HSBC, δείχνοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου ο οποίος συνεισφέρει το 7% του βρετανικού ΑΕΠ προκρίνει την τηλεργασια.
H Standard Life Aberdeen είχε ανακοινώσει στις 3 Ιουνίου ότι οι 4,900 υπάλληλοι της θα δουλεύουν μέχρι το τέλος του έτους από το σπίτι τους, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Barclays είχε πει ότι "Η ιδέα να βάζουμε 7,000 ανθρώπους σε ένα κτίριο με τις παρούσες συνθήκες είναι απλά τρέλα". Η Royal Bank of Scotland έχει θέσει σε καθεστώς τηλεργασίας το 80% των 50,000 εργαζομένων της στη Βρετανία.

Παρά την παρακίνηση λοιπόν, του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ζητούσε από τις εταιρείες να επιστρέψουν κανονικά στις εργασίες τους, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με τη έρευνα της PwC ποσοστό 65% των εργαζομένων δήλωσε ότι δεν νιώθει άνετα να επιστρέψει στο γραφείο, όσο δεν έχει εξαλειφθεί ο κορονοϊος ή δεν έχει βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο.