O Άρ. Λάσετ ανανεώνει την πρόταση συνεργασίας με τον Φρ. Μερτς

O Άρ. Λάσετ ανανεώνει την πρόταση συνεργασίας με τον Φρ. Μερτς

Ο νέος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ επανέλαβε την πρόταση συνεργασίας προς τον ηττηθέντα ανθυποψήφιό του Φρίντριχ Μερτς μετά την πρώτη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος υπό την ηγεσία του.

«Τον εκτιμώ, εκτιμώ τη συμβουλή του, θα βρει τη θέση του», δήλωσε σήμερα ο Λάσετ για τον Μερτς μετά τη συνεδρίαση.

Ο Λάσετ κάλεσε επίσης το κόμμα σε ενότητα και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η επεξεργασία του κοινού εκλογικού προγράμματος με το βαυαρικό βραχίονα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU).

Ο Άρμιν Λάσετ επικράτησε στο πρόσφατο ψηφιακό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών του πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Φρίντριχ Μερτς. Η εκλογή του επικυρώθηκε επίσημα με την επιστολική ψήφο, η οποία ήταν απαραίτητη για νομικούς λόγους. Έλαβε πάνω από το 80% των κομματικών αντιπροσώπων. Εκτός από τον Μερτς, υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος ήταν και ο πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

«Αυτή ήταν μια σημαντική επικύρωση σε αυτήν την πολύ σημαντική χρονιά των εκλογών», δήλωσε ο Λάσετ για την έγκρισή του με την επιστολική ψήφο. «Είναι ωραίο να μπορεί κανείς να ηγηθεί του κόμματος στο οποίο εντάχθηκε ως 18χρονος», τόνισε μετά τη σημερινή συνάντηση των μελών του νέου προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU)

Ο Λάσετ επανέλαβε και πάλι ότι προσέφερε μια θέση στο προεδρείο του κόμματος στον Μερτς προκειμένου να τον εντάξει στο κόμμα. «Ο Μερτς δεν τη δέχθηκε και τώρα θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις», όπως είπε.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν έχει ακόμη ορισθεί υποψήφιος Χριστιανοδημοκρατών και Χριστινακοινωνιστών για την καγκελαρία. Ο ίδιος και ο ηγέτης του βαυαρικού Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Μάρκους Ζέντερ θα συνεννοηθούν επ΄αυτού του θέματος την άνοιξη μετά τις εκλογές στα κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης και Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Ο Λάσετ αναμένει επίσης μια «καλή συνεργασία» με τον Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος εξελέγη στο προεδρείο του CDU.

Μετά την πρώτη συνεδρίαση υπό την ηγεσία του Λάσετ, ο Ρέτγκεν δήλωσε πεπεισμένος ότι «η καλή συνεργασία μεταξύ αυτού και του νέου ηγέτη του κόμματος έχει ήδη ξεκινήσει. Ήταν μια καλή σύσκεψη», είπε ο Ρέτγκεν στις εφημερίδες του Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland).

Ο πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ Τομπίας Χανς επαίνεσε την πολιτική του Λάσετ μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος. «Πράττει ορθά όταν προσπαθεί να ενσωματώσει τους ηττημένους συνυποψήφιούς του στη δουλειά του κόμματος. Στις πρώτες συνεδριάσεις υπό την προεδρία του απέδειξε επίσης ότι θα είναι καλός και ενωτικός ηγέτης», είπε στην εφημερίδα «Saarbruecker Zeitung».

Μετά την πρώτη συνεδρίαση του προεδρείου, ο Λάσετ ανακοίνωσε επίσης ότι ανατέθηκε στον Γενικό Γραμματέα του CDU Πάουλ Τσίμιακ η προετοιμασία της διαδικασίας σύνταξης του κοινού εκλογικού προγράμματος με τον Γενικό Γραμματέα του CSU Μάρκους Μπλούμε.

«Τα δύο αδελφά κόμματα (CDU/CSU) θέλoυν να θέσουν μια ουσιαστική βάση για την προεκλογική εκστρατεία πολύ γρήγορα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι το σχέδιό τους για την εποχή μετά την πανδημία του κορονοϊού», τόνισε ο Λάσετ.