7ος χρόνος, ημέρα 2178η
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Ντράγκι: Απαρχαιωμένοι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ντράγκι: Απαρχαιωμένοι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
AP Images

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής των κανόνων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας. «Πιστεύω ότι υπάρχουν λόγοι, βάσει των οποίων δεν είναι ρεαλιστικό να επιμείνουμε στους κανόνες του παρελθόντος», ανέφερε ο Μ. Ντράγκι. Θα αρχίσει φάση προβληματισμού και επεξεργασίας και στη συνέχεια θα φτάσουμε σε κοινή απόφαση, υπογράμμισε ο ίδιος.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου και απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο Μ. Ντράγκι τόνισε:

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια «ιδέα» (για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, σ.σ.) η οποία θα περιέχει τις προτάσεις όλων των χωρών του Ευρώ και ίσως ολόκληρης της Ένωσης, θα πρέπει να το εξακριβώσουμε.

Ο στόχος είναι να βρεθεί συναίνεση επί μιας σειράς κανόνων. Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί καθ΄ όλο το 2022. Είναι λίγο πρώιμο να πούμε -λεπτομερώς- τι ακριβώς θα κάνουμε, αλλά εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν λόγοι, βάσει των οποίων θεωρώ ότι δεν είναι ρεαλιστικό να επιμείνουμε στους κανόνες του παρελθόντος.

Ακόμη καλύτερα, το να επιμείνουμε στους ίδιους κανόνες του παρελθόντος με τη σημερινή χρηματο-οικονομική υποδομή, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θεωρώ κάτι μη ρεαλιστικό.

Θα αρχίσει φάση προβληματισμού και επεξεργασίας και στη συνέχεια θα φτάσουμε σε κοινή απόφαση. Μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις απόψεων μεταξύ των διαφόρων χωρών και αυτό αποτελεί, φυσικά, μέρος της διαπραγμάτευσης, η οποία θα ξεκινήσει προς το τέλος του χρόνου.

Αναγκαία η παρουσία του δημοσίου

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση του ιταλικού Τύπου, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως «θεωρεί ότι η μελλοντική οικονομική πολιτική της Γερμανίας δεν θα εξαρτηθεί μόνον από τον νέο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά και από τον καγκελάριο και ολόκληρη τη νέα κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της Ευρώπης, πρόσθεσε ότι «τομείς όπως εκείνος της υγείας -με τους εμβολιασμούς- και των κλιματολογικών αλλαγών, δείχνουν ότι είναι αναγκαία η παρουσία του δημοσίου».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της οικονομίας της χώρας του. Βάσει των προβλέψεων της κυβέρνησής του για τη φετινή χρονιά, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6%, η σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 9,4% και εκείνη χρέους/ΑΕΠ στο 153,5%. Πέρυσι, είχε ανέλθει στο 155,6%.

«Είναι σαφές ότι το χρέος θα μπορέσουμε να το μειώσουμε με την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο Ντράγκι.

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ακόμη πως η Ιταλία ως προεδρεύουσα του G20 θα διοργανώσει στις 12 Οκτωβρίου έκτακτη σύνοδο για το Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ