Ντ. Τραμπ: Απολύτως ανακριβές το δημοσίευμα της NYT για τη Ρωσία και το Αφγανιστάν

Ντ. Τραμπ: Απολύτως ανακριβές το δημοσίευμα της NYT για τη Ρωσία και το Αφγανιστάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στο ζήτημα του δημοσιεύματος των New York Times, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία προσέφερε αμοιβή σε Ταλιμπάν, προκειμένου να εξαπολύουν φονικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το δημοσιεύμα απολύτως ανακριβές κάνοντας λόγο για «πιθανώς μια ακόμη κατασκευασμένη φάρσα της Ρωσίας».

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μόλις μου ανέφεραν πως οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν αξιόπιστες και γι’ αυτό δεν είχαν αναφερθεί σε εμένα ή στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς», σημείωσε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο ίδιος νωρίτερα χθες είχε δηλώσει ότι δεν είχε ακούσει καν για τις αμοιβές της υπηρεσίας κατασκοπείας του ρωσικού στρατού (GRU) σε ισλαμιστές μαχητές για να σκοτώνουν στρατιώτες των ΗΠΑ ή κρατών-μελών του NATO στο Αφγανιστάν.

«Ούτε ο πρόεδρος, ούτε ο αντιπρόεδρος έχουν ενημερωθεί για τις λεγόμενες ρωσικές αμοιβές»,είχε δηλώσει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΈνανι, χαρακτηρίζοντας και αυτη ανακριβές το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Τόσο η Ρωσία όσο και οι Ταλιμπάν διέψευσαν το δημοσίευμα. Η μεν Μόσχα το χαρακτήρισε «ανοησίες των υπευθύνων προπαγάνδας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι δε Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στη συμφωνία που υπέγραψαν στην Ντόχα με τους απεσταλμένους της Ουάσιγκτον στις 29 Φεβρουαρίου, βάσει της οποίας θα σταματήσουν να επιτίθενται στις ξένες δυνάμεις με αντάλλαγμα τη σταδιακή αποχώρηση των τελευταίων πριν από την άνοιξη του 2021.

Ο Τζο Μπάιντεν ωστόσο, ο αντίπαλος του Τραμπ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, κατηγόρησε τον Τραμπ το Σάββατο ότι πρόδωσε τα αμερικανικά στρατεύματα επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις αναφορές των υπηρεσιών των μυστικών πληροφοριών.

Την Παρασκευή, η New York Times επικαλέστηκε πληροφορίες που από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ οι οποίες θεωρούν ότι η Ρωσία προσέφερε διακριτικά χρήματα σε μαχητές προσκείμενους στους Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες ή στρατιώτες των κρατών μελών του NATO στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί σχετικά, ενώ οι σύμβουλοί του για ζητήματα εθνικής ασφαλείας είχαν συζητήσει το θέμα κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τους στα τέλη του Μαρτίου. Η Ουάσινγκτον μοιράστηκε τις πληροφορίες της με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι στρατιωτικοί του οποίου ήταν επίσης στόχοι, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στο συμπέρασμα αυτό είχαν καταλήξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήδη μήνες πριν, όταν ακόμη οι αφγανοί ισλαμιστές αντάρτες βρίσκονταν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον προκειμένου να δοθεί τέλος στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ στην ιστορία τους, ανέφερε η εφημερίδα.

Ανεκτικότητα απέναντι στη ρωσική κυβέρνηση καταλογίζει στο Τραμπ η Ν. Πελόζι

H Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επιτέθηκε χθες στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας τον για την ανεκτικότητά του απέναντι στη ρωσική κυβέρνηση, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας "The New York Times", σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία προσέφερε μυστικά χρήματα σε μαχητές των Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

«Όπως μόλις έχω πει για τον πρόεδρο: Με αυτόν, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Πούτιν», δήλωσε η Πελόζι, αναφερόμενη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Δεν ξέρω τι έχουν οι Ρώσοι με τον πρόεδρο, σε πολιτικό, προσωπικό και οικονομικό επίπεδο», συμπλήρωσε η ίδια.

Η Πελόζι ανήκει στη λεγόμενη «Ομάδα των Οκτώ» τα μέλη της οποίας λαμβάνουν ενημερώσεις ασφάλειας από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ενώ δεν είχε ενημερωθεί (για την κατάσταση που αναφέρει το δημοσίευμα) και ζήτησε τη σύνταξη αναφοράς των υπηρεσιών πληροφοριών προς το Κογκρέσο.

«Αυτό είναι τόσο κακό, όσο ακούγεται αλλά ακόμη και τώρα ο πρόεδρο δεν θα αντιπαρατεθεί με τους Ρώσους για το ζήτημα αυτό», παρατήρησε η Πελόζι.

AP Photo/Alex Brandon