7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Ντ. Τουσκ για αεροσκάφος στο Μινσκ: Ο Λουκασένκο έχει γίνει απειλή όχι μόνο για τους πολίτες του, αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια

Ντ. Τουσκ για αεροσκάφος στο Μινσκ: Ο Λουκασένκο έχει γίνει απειλή όχι μόνο για τους πολίτες του, αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια

Tην άμεση και σκληρή αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών ζητεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο φέρεται να διέταξε την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ και τη σύλληψη του ακτιβιστή Ραμάν Προτασέβιτς.

«Ο Λουκασένκο έχει γίνει απειλή όχι μόνο για τους πολίτες του αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια» ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ και προσέθεσε ότι «η πράξη της κρατικής τρομοκρατίας απαιτεί άμεση και σκληρή αντίδραση όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο twitter. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ που επισημαίνει με ανάρτησή του στο Twitter εξίσου: «Ανησυχούμε για τις αναφορές περι αναγκαστικής προσγείωσης πτήσης της Ryanair στο Μινσκ. Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέωσς τους επιβάτες. Η διερεύνηση του εν λόγω συμβάντος κρίνεται απαραίτητη.»

Aντιστοίχως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν που υπογραμμίζει με ανάρτησή της στο twitter: «Είναι απολύτως απαράδεκτο να επιβάλλεται σε προσγείωση στο Μινσκ πτήση της Ryanair από Αθήνα προς Βίλνιους . ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Βίλνιους αμέσως και να κατοχυρωθεί η η ασφάλειά τους. Οποιαδήποτε παραβίαση των διεθνών κανόνων αεροπορικών μεταφορών πρέπει να έχει συνέπειες.»

Επιπροσθέτως και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Νταβίντ Σασόλι, επισημαίνει για το εν λόγω ζήτημα με ανάρτησή του στο twitter:

«Παρακολουθώ από κοντά την υπόθεση της αναγκαστικής προσεδάφισης στο Μινσκ της πτήσης της Ryanair και την φερόμενη σύλληψη του ακτιβιστή κ δημοσιογράφου Roman Protasevich. Απαιτώ άμεσες εξηγήσεις κ την απελευθέρωση του -ταυτόχρονα με κ με τους 171επιβάτες.»