Νοτιοκορεατικό τάνκερ φέρεται να κατάσχεσε το Ιράν

Νοτιοκορεατικό τάνκερ φέρεται να κατάσχεσε το Ιράν

Ένα τάνκερ με σημαία Νότιας Κορέας, που είχε προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα το λιμάνι της Φουτζέιρα, φέρεται να έχει κατασχεθεί από τις ιρανικές Αρχές και συγκεκριμένα από τους Φρουρούς της Επανάστασης σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο Fars και την τηλεόραση της χώρας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας που παρακολουθεί την πορεία των πλοίων MarineTraffic.com, το δεξαμενόπλοιο έχει μπει και κινείται στα χωρικά ύδατα του Ιραν. Τα μέσα ενημέρωσης του Ιράν αναφέρουν οτι το τάνκερ κατασχέθηκε λόγω «περιβαλλοντικής ρύπανσης». 

Το δεξαμενόπλοιο MT Hankuk Chemi είχε ξεκινήσει από τη Σαουδική Αραβία και τώρα το σήμα του είναι ανοιχτά της ιρανικής πόλης Μπαντάρ Αμπάς.

Μέχρι στιγμής ούτε οι ιρανικές αρχές ούτε η ιδιοκτήτρια εταιρεία έχουν κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα, ωστόσο το συμβάν επιβεβαιώνουν τόσο η υπηρεσία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού UKMTO που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή του Κόλπου, όσο και η εκπρόσωπος του αμερικανικού πολεμικού στόλου που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο.

Σύμφωνα με τη UKMTO, υπήρξε «διάδραση» μεταξύ του δεξαμενόπλοιου και των ιρανικών αρχών στα στενά του Ορμούζ και στη συνέχεια το MT Hankuk Chemi εισήλθε στα ιρανικά χωρικά ύδατα, αλλάζοντας πορεία.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού στόλου, πλοίαρχος Ρεμπέκα Ρέμπαριτς, δήλωσε ότι «έχουν γνώση του συμβάντος»  και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.