Νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο το τείχος ανοσίας
Στα 5,2 εκατ. οι εμβολιασμοί

Νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο το τείχος ανοσίας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο αγώνας δρόμου που εξελίσσεται στην πατρίδα μας ενάντια στον κορονοϊό και με δεύτερο αντίπαλο τον χρόνο, προκειμένου να «πιάσουμε» τον στόχο της συλλογικής ανοσίας όσο πιο νωρίς μέσα στο καλοκαίρι γίνεται, ώστε να γίνει όλη η Ελλάδα COVID-safe προορισμός για τους τουρίστες που θα θελήσουν να την επισκεφθούν.

Έχοντας ξεπεράσει τα 5,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, με 3.416.374 συνανθρώπους μας να έχουν κάνει την πρώτη δόση και άλλους 1.880.694 να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, είμαστε σε καλό δρόμο, έχοντας σύμμαχο και το 15% του ελληνικού πληθυσμού που έχει αποκτήσει φυσική ανοσία μετά από νόσηση, καθώς η παραμονή του ιικού φορτίου σε υψηλά επίπεδα για μήνες οδήγησε στο να εκτεθούν περισσότεροι άνθρωποι στoν κορονοϊό, από ότι είχαν αρχικά υπολογίσει οι ειδικοί.

Αναφορικά με αυτό το θέμα, ο καθηγητής Πολιτικής υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος είχε εκτιμήσει την φυσική ανοσία στο 10%, ένα ποσοστό που θα συνυπολογιστεί στο ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης.

Φαίνεται ωστόσο, πως η μεγάλη διασπορά της COVID κατά το περασμένο διάστημα μέσα στην ελληνική οικογένεια αύξησε τον αριθμό των εκτεθειμένων ατόμων που απέκτησαν αντισώματα και κυτταρική ανοσία, με συνέπεια να καθίσταται δυνατή η επίτευξη της συλλογικής ανοσίας πριν τον Ιούλιο.

Παρότι στην πρόοδο των εμβολιασμών στους ηλικιωμένους έχουμε περιθώρια βελτίωσης, το πρόγραμμα συνολικά εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ στα νησιά τον δρόμο του εμβολιασμού δείχνει το μαγευτικό Κουφονήσι. Ο ειδυλλιακός επίγειος παράδεισος των μικρών Κυκλάδων με τους περίπου 350 μόνιμους κατοίκους έχει «χτίσει» καθολική ανοσία, με την εμβολιαστική κάλυψη να ξεπερνά το 95% του ενήλικου πληθυσμού.

Το Κουφονήσι αναδεικνύεται με διαφορά το πιο εμβολιασμένο ελληνικό νησί, με τον καθηγητή πνευμονολογίας Στέλιο Λουκίδη, πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας να δηλώνει εντυπωσιασμένος από την επίδοση του γραφικού νησιού, το οποίο και επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες στο πλαίσιο της αποστολής δωρεάν ιατρικών εξετάσεων της Ομάδας Αιγαίου στα μικρά κι απομακρυσμένα νησιά.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, οι Κουφονησιώτες φαίνονται απόλυτα συνειδητοποιημένοι και κατανοούν πλήρως ότι εξαρτώνται από τον τουρισμό κάνοντας πράξη την προτροπή, προς όλους τους εμπλεκομένους στον τουρισμό, του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου, «αν θέλουν να πάει καλά ο τουρισμός, ας εμβολιαστούν».

Μετά τα πρώτα 102.000 ραντεβού που έκλεισαν οι συμπολίτες μας ηλικίας 35-39 ετών, μόλις άνοιξε η πλατφόρμα και για τα 4 εμβόλια, νέα ενθουσιώδη μαζική προσέλευση για το κλείσιμο των ραντεβού με τα τέσσερα COVID εμβόλια θα καταγραφεί το Σάββατο 29 Μαΐου, που θα ανοίξει χωρίς περιορισμούς η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-35 ετών. Κι έπεται συνέχεια στις αρχές Ιουνίου με τους 25-29 ετών, με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να προβληματίζονται για τα κενά της εμβολιαστικής κάλυψης στις μεγάλες ηλικίες.

Με δεδομένα αυτά τα «κενά» και τις μεταλλάξεις περιμένουμε ένα ακόμα κύμα το προσεχές φθινόπωρο, μετά τα μέσα Οκτώβρη, τότε που αρχίζει και κρυώνει ο καιρός, καθώς τότε αυξάνεται η μεταδοτικότητα του κορονοϊού λόγω της αύξησης του συγχρωτισμού σε εσωτερικούς χώρους, αλλά πιστεύουμε ότι το κύμα θα είναι διαχειρίσιμο.

Θα αφορά τους μη εμβολιασμένους και η πίεση που θα ασκηθεί στο ΕΣΥ θα είναι διαχειρίσιμη, το τέταρτο κύμα θα είναι ηπιότερο από το τρίτο, προβλέπει ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, κάνοντας την πιο αισιόδοξη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη (για την επόμενη ημέρα της πανδημίας) μέχρι τώρα.

Διαβάστε ακόμα:

Γ. Γεωργαντάς: Αρχές Ιουνίου η πλατφόρμα εμβολιασμού για ηλικίες 18-29 ετών