Νικαράγουα: Άλλοι τρεις δυνητικοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές παραπέμπονται σε δίκη

Νικαράγουα: Άλλοι τρεις δυνητικοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές παραπέμπονται σε δίκη

Η νικαραγουανή δικαιοσύνη αποφάσισε χθες Παρασκευή να παραπέμψει σε δίκη και να παρατείνει την προφυλάκιση τριών δυνητικών υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε η εισαγγελία την επομένη πανομοιότυπης απόφασης σε βάρος της Κριστιάνας Τσαμόρο, η οποία θεωρείτο μέχρι πρότινος η πιο απειλητική αντίπαλος για τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος θα διεκδικήσει τέταρτη συναπτή θητεία στο αξίωμα.

Συγκεκριμένα δύο μήνες και κάτι πριν στηθούν οι κάλπες την 7η Νοεμβρίου, οι τρεις αντιπολιτευόμενοι Φέλιξ Μαραδιάγα, Αρτούρο Κρους και Χουάν Σεμπαστιάν Τσαμόρο παραπέμφθηκαν σε δίκη διότι φέρονται να ενήργησαν κατά της «εθνικής κυριαρχίας», και για «προδοσία της πατρίδας», σε προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών στη φυλακή Ελ Τσιπότε, στη Μανάγουα.

Σημειώνεται ότι η Κριστιάνα Τσαμόρο κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα μέσω του ιδρύματος που έφερε το όνομα της μητέρας της, της πρώην προέδρου Βιολέτας Μπάριος δε Τσαμόρο. Η ΜΚΟ αυτή, που έκλεισε τον Φεβρουάριο, ήταν κέντρο κατάρτισης δημοσιογράφων και υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας. Επικεφαλής της ήταν επί 20 χρόνια η κυρία Τσαμόρο.

Δημοσκοπήσεις πιστώνουν την 67χρονη Κριστιάνα Τσαμόρο με το υψηλότερο ποσοστό των προθέσεων ψήφου μετά τον πρόεδρο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι για τον Ντανιέλ Ορτέγα, τον άλλοτε ηγέτη των σαντινιστών ανταρτών, 75 ετών, στην εξουσία από το 2007, οι 35 αντιπολιτευόμενοι που συνελήφθησαν από τις αρχές Ιουνίου, ανάμεσά τους επτά δυνητικοί αντίπαλοί του στις εκλογές, είναι «εγκληματίες», συνωμότες που επιδίωκαν να τον ανατρέψουν με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Πέραν των κ.κ. Μαραδιάγα, Κρους και Τσαμόρο, η νικαραγουανή δικαιοσύνη παρέπεμψε επίσης σε δίκη άλλους επτά αντιπολιτευόμενους που έχουν προφυλακιστεί, συμπεριλαμβανομένων του επιχειρηματία Χοσέ Αδάν Αγέρι και τριών άλλοτε συντρόφων στα όπλα του κ. Ορτέγα.

Το γραφείο του εισαγγελέα δεν διευκρίνισε την ημερομηνία έναρξης της δίκης των αντιπολιτευόμενων.

 Διαβάστε ακόμα:

ΗΠA: Oι εκλογές του Νοεμβρίου στη Νικαράγουα «έχασαν κάθε αξιοπιστία»

Νικαράγουα: Συνελήφθη μέλος της διεύθυνσης της εφημερίδας La Prensa

Νικαράγουα: Απαγορεύει έξι ξένες ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της Oxfam