8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα - Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Ερντογάν

Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα - Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Ερντογάν

Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να την στηρίξει μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα έφτασε στο χαμηλό των 7,4017 λιρών ανά δολάριο.

Ακόμη, σύμφωνα με το Anadolu, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειώσει από τις 19 Αυγούστου κατά το ήμισυ τα όρια δανεισμού των τουρκικών τραπεζών για τις συναλλαγές μίας ημέρας (overnight) στη διατραπεζική αγορά χρήματος.

«Στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέτρων που λαμβάνονται στη βάση της διαχείρισης ρευστότητας, τα όρια δανεισμού των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά χρήματος για ολονύκτιες συναλλαγές θα μειωθούν στα μισά από τα τρέχοντα όριά τους από τις 19 Αυγούστου 2020», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των ανώτερων αξιωματούχων της χώρας αυτήν την εβδομάδα καθώς οι απώλειες της λίρας πλησιάζουν το 20%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet στη σύσκεψη, θα συμμετάσχουν ο γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και αξιωματούχοι από οργανισμούς όπως η κεντρική τράπεζα, οι κρατικές τράπεζες και η τραπεζική ένωση, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει ακόμα η ακριβής ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η τουρκική λίρα αντιμετωπίζει νέα χαμηλά έναντι του δολαρίου λόγω ανησυχιών μεταξύ των επενδυτών για την ακολουθούμενη νομισματική και οικονομική πολιτική. Αναλυτές θεωρούν ότι η προσφυγή της γείτονος στο ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη, ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται.

Σημειώνεται πως η τράπεζα θα συνεδριάσει την Πέμπτη με αντικείμενο την πολιτική για τα επιτόκια, με πολλούς επενδυτές να ασκούν πιέσεις για αύξηση του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο διαμορφώνεται στο 8,25%, κάτω από τον πληθωρισμό που ανέρχεται στο 11,8%. Ωστόσο, ο Ερντογάν αντιτάσσεται στις αυξήσεις των επιτοκίων λέγοντας ότι είναι πληθωριστικές και η κυβέρνησή του θα χρησιμοποιήσει τις κρατικές τράπεζες για να στηρίξει το δανεισμό σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι ο υπερβολικός δανεισμός μετέτρεψε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σε έλλειμμα φέτος, καθώς οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν τα δάνεια για να αγοράσουν εισαγόμενα αγαθά όπως αυτοκίνητα και τηλεοράσεις.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε από 2,84 δισεκατομμύρια δολάρια σε 2,93 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε η κεντρική τράπεζα την περασμένη Παρασκευή. Αυτό αύξησε το 12μηνο έλλειμμα σε 11,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου, τις οποίες παραδοσιακά χρησιμοποιεί η Τουρκία για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος, κατέγραψαν καθαρή εκροή 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο.

Η κεντρική τράπεζα έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα φέτος υπερασπιζόμενη τη λίρα με τη βοήθεια κρατικών τραπεζών. Τα αποθέματά της μειώθηκαν κατά 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία.