Νέα υποχώρηση Ερντογάν για να «καλμάρει» τις αγορές

Νέα υποχώρηση Ερντογάν για να «καλμάρει» τις αγορές

Μετά την απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων που εδώ και μήνες προσπαθούσε  να αποφύγει ο Τούρκος πρόεδρος, σήμερα σημειώθηκε ένα ακόμη βήμα με στόχο την αποκλιμάκωση των πιέσεων που δέχεται η τουρκική οικονομία. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Sabah, η τουρκική ρυθμιστική αρχή BDDK προχώρησε στην αύξηση των ορίων για τις συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος και άλλων συναλλαγών σε παράγωγα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι και αυτή η κίνηση θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο συνεχίζει και σήμερα να δέχεται πιέσεις παρά τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στο 10,25%.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο εμφανίζει αυξημένη μεταβλητότητα στις συναλλαγές της Παρασκευής, με διακυμάνσεις έως και 1,5 ποσοστιαίων μονάδων και διαμορφώνεται πάνω από το επίπεδο των 7,62 λιρών/δολάριο, χάνοντας το έδαφος που κέρδισε νωρίς το πρωί μετά την κίνηση της BDDK.

Με τη σημερινή απόφαση της ρυθμιστικής αρχής, όταν οι τράπεζες αγοράζουν τουρκικές λίρες, αυξάνεται το όριο των συμφωνιών ανταλλαγής για τις τουρκικές τράπεζες από το 1% στο 10% του κεφαλαίου τους. Το όριο για τις τράπεζες που προχωρούν στην πώληση τουρκικών λιρών αυξήθηκε στο 2% για συναλλαγές επτά ημερών, στο 5% για συναλλαγές 30 ημερών και στο 20% για συναλλαγές ενός έτους.

Σύμφωνα με την Sabah, η αύξηση των επιτοκίων και η χαλάρωση των περιορισμών για τις συναλλαγές σε τουρκικές λίρες, προσφέρουν ανακούφιση σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές που διενεργούν οι τουρκικές τράπεζες με ξένους μέσω παραγώγων. Δυνητικά, λοιπόν, είναι μία κίνηση προς την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος. Παρ' όλα αυτά, αναλυτές συνεχίζουν να διατηρούν επιφυλάξεις για τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι θα περιμένουν και άλλες κινήσεις, όπως η αύξηση των επιτοκίων πάνω από το επίπεδο του πληθωρισμού.