Νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεξικό

Νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεξικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για τη νέα εμπορική συμφωνία των δύο μερών, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Επιτρόπου Εμπορίου Φιλ Χόγκαν και του Μεξικανού υπουργού Οικονομίας Γκρασιέλα Μαρκές Κόλιν. Με τη νέα συμφωνία  πρακτικά όλο το εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο μερών θα είναι αδασμολόγητο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης κανόνες για την βιώσιμη ανάπτυξη, όπως η εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και για πρώτη φορά θέματα προστασίας των επενδύσεων και απλούστερες τελωνειακές διαδικασίες που θα επιβοηθήσουν την προώθηση των εξαγωγών.

Με αυτό, η ΕΕ και το Μεξικό μπορούν να προχωρήσουν στην υπογραφή και την επικύρωση αυτής της συμφωνίας σύμφωνα με τους αντίστοιχους κανόνες και διαδικασίες τους.

Η Συμφωνία καλύπτει επίσης θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεργασία για την πολιτική και αναπτυξιακή συνεργασία. Θα είναι επίσης η πρώτη συμφωνία που περιλαμβάνει πρόνοιες για την πάταξη της διαφθοράς με μέτρα για την καταπολέμηση της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι το Μεξικό είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στη Λατινική Αμερική με το διμερές εμπόριο αγαθών να ξεπερνά τα 66 δις ευρώ και των υπηρεσιών τα 19 δις – σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019 και 2018 αντίστοιχα, ενώ οι εξαγωγές αγαθών της ΕΕ υπερβαίνουν τα 39 δις ευρώ ετησίως ενώ το διμερές εμπόριο έχει υπερτριπλασιαστεί μετά την εφαρμογή της πρώτης συμφωνίας το 2001.

Ο επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν δήλωσε ότι «η εξωστρέφεια, οι συνέργειες και η συνεργασία θα είναι ακόμη πιο σημαντικά καθώς ξαναχτίζουμε τις οικονομίες μας μετά την πανδημία», ενώ για τη συμφωνία πρόσθεσε ότι «αποτελεί σαφή απόδειξη της αμοιβαίας δέσμευσής μας να προωθήσουμε την ατζέντα της συνέργειας και της συνεργασίας. Αυτή η συμφωνία από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή θα βοηθήσει και την ΕΕ και το Μεξικό να στηρίξουν τις οικονομίες τους και την απασχόληση».

Η πρόταση της συμφωνίας θα υποβληθεί από την Επιτροπή στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.