Ναχίμ Ζαχάουι: Ο κουρδικής καταγωγής νέος «τσάρος» της Οικονομίας στη Βρετανία

Ναχίμ Ζαχάουι: Ο κουρδικής καταγωγής νέος «τσάρος» της Οικονομίας στη Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον Ναχίμ Ζαχάουι υπουργό Οικονομικών την Τρίτη, αντικαθιστώντας τον Ρίσι Σουνάκ που παραιτήθηκε νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Τζόνσον.

Ο  Ζαχάουι  κληρονομεί μια οικονομία που πιθανότατα οδεύει προς απότομη επιβράδυνση ή ακόμα και ύφεση και θα αντιμετωπίσει άμεση πίεση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να μειώσει τους φόρους που πρόκειται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Ζαχάουι ήταν στο παρελθόν γραμματέας Παιδείας. Αφού εργάστηκε σε κατώτερους υπουργικούς ρόλους στα τμήματα εκπαίδευσης και επιχειρήσεων, διορίστηκε υπουργός υπεύθυνος για την κυκλοφορία του εμβολίου για τον COVID-19 το 2020. Το 2021, ο Μπόρις Τζόνσον τον προώθησε στο υπουργικό συμβούλιο για να προίσταται της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Ο 55χρονος γεννήθηκε στο Ιράκ και μετακόμισε με την οικογένεια του, κουρδικής καταγωγής, στην Βρετανία για να ξεφύγει από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν. Το 2000, συνίδρυσε την εταιρία δημοσκοπήσεων YouGov, και παρέμεινε στη θέση του εκτελεστικού διευθυντής μέχρι το 2010, μετατρέποντας την εταιρεία σε μία από τις κορυφαίες της Βρετανίας. 

Nωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Τζόνσον  διόρισε τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ,  Στιβ Μπάρκλεϊ, στη θέση του υπουργού Υγείας μετά την παραίτηση του Σάτζιντ Τζάβιντ.