Για τη μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού το φθινόπωρο μετά από μία μείωση το καλοκαίρι, προειδοποεί Έλληνας καθηγητής του Γέιλ, που ανέλυσε το ιστορικό πρότυπο των πανδημιών.
Συζητώντας με τον εκδότη του επιστημονικού περιοδικού JAMA (Journal of the American Medical Association), Howard Bauchner στην εκπομπή «Conversations with Dr. Bauchner», ο Δρ. Νικόλας Χρηστάκης καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, Παθολογίας και Βιοϊατρικής Μηχανικής και διευθυντής στο Εργαστήριο Ανθρώπινης Φυσιολογίας στο Γέιλ, ανέλυσε το ιστορικό πρότυπο των πανδημιών και των κοινωνικών πτυχών της πανδημίας του κορονοϊου.
«Το Φθινόπωρο, πιστεύω ότι κατά 75% είναι πιθανόν να επανέλθει όπως συνέβη το 1918 και το 1957, που είχαμε πανδημίες», εξήγησε ο Δρ. Χρηστάκης. Και συμπλήρωσε: «Δεν γνωρίζω αν θα είναι πιο θανατηφόρο (το δεύτερο κύμα) αλλά σίγουρα θα υπάρξει και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Δρ. Χριστάκης ανέφερε ότι η σημερινή πανδημία συγκρίνεται πιο πολύ με την πανδημία γρίπης του 1957, η οποία είχε σκοτώνει 150.000 άτομα όταν οι ΗΠΑ είχαν πληθυσμό περίπου 170 εκατομμυρίων. Με αυτό τον ρυθμό, η τρέχουσα πανδημία θα μπορούσε να σκοτώσει 250.000 ανθρώπους.
"Στο τέλος", υποστηρίζει, "ο ιός θα γίνει ενδημικός όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη και τελικά θα υπάρξει ένα εμβόλιο ή ένα πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την θεραπεία του, αλλά μέχρι τότε οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν".