Να μπει τέλος στα πολιτικά παιχνίδια με το θάνατο συνανθρώπων μας
Ν. Χαρδαλιάς

Να μπει τέλος στα πολιτικά παιχνίδια με το θάνατο συνανθρώπων μας

Επιτέλους χρειάζεται να μπει τέλος στα πολιτικά παιχνίδια κάποιων με τον θάνατο συνανθρώπων μας, τόνισε ο υπ. Πολιτικής Προστασίας Ν.Χαρδαλιάς, εννοώντας προφανώς την επιχείρηση πολιτικής εκμετάλλευσης για την απώλεια της δημοσιογράφου Χαράς Τζαναβάρα από τον βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη.

«Δεν είναι δυνατόν σε περιόδους κρίσης κάποιοι να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για περισσότερα κλίκς», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς «καρφώνοντας» τον βουλευτή του ΜέΡΑ 25 ο οποίος νωρίτερα είχε αποδώσει τον θάνατο της δημοσιογράφου στην πανδημία, κάνοντας λόγο για «επιχείρηση απόκρυψης θυμάτων του κορονοϊού». 

Ωστόσο, ο ίδιος ο αδερφός της εκλιπούσας δημοσιογράφου διευκρίνισε πως ο θάνατος της Χαράς Τζαναβάρα δεν οφείλεται στον κορονοϊό, ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση του στελέχους του Κινήματος Αλλαγής Θόδωρου Μαργαρίτη, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτική χυδαιότητα» και «εμπόριο νεκρού».

«Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή των μέτρων»

Τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η πλειοψηφία των πολιτών μας αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης και ακολουθεί τις οδηγίες.

Ο κ. Χαρδαλιάς, στη συνέχεια, ανέφερε πως την Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 34 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού ώστε να διαπιστωθεί η τήρηση των μέτρων της καραντίνας, επισημαίνοντας πως και οι 34 βρέθηκαν στις οικίες τους.

Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανέφερε πως επιβλήθηκαν πρόστιμα 5.000 ευρώ σε τρεις περιπτώσεις στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που είχαν «σπάσει» τα μέτρα αυτοπεριορισμού.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως από τις σήμερα τα μεσάνυχτα διακόπτονται όλες οι αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και όλες οι συνδέσεις (οδικές και σιδηροδρομικές) με την Τουρκία, ενώ θα επιτρέπεται μόνο η είσοδος από τους Κήπους, όλων των Ελλήνων πολιτών και μόνον.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι: 

-   Το δημόσιο θα δέχεται σε εξαιρετικές, κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού.

-   Εργαζόμενος που δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή α’ βαθμού, ο εργοδότης θα πιστοποιεί τις ώρες μετακινήσεις.

-   Στους δημοσιογράφους απαιτείται η σχετική κάρτα, βεβαίωση εργοδότη και το ρεπορτάζ που καλύπτει.

-   Στους οδηγούς φορτηγών απαιτείται δελτίο εργοδότη, δελτίο αποστολής

-   Για μίνι μπας πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων

-   Οι διανομείς χρειάζονται ημερήσιο δελτίο αποστολής και βεβαίωση εργοδότη

-   Στα ταξί επιβαίνει ένας πελάτης, αλλά σε περίπτωση ασθενή, με σχετικό έγγραφο, μπορεί να επιβαίνει ακόμα ένα άτομο

-   Για τα ΙΧ υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση ανηλίκων, επιτρέπεται ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα

-   Δύο επιβάτες ανά όχημα επιτρέπεται μετάβαση σε τελετή, εκτός αν υπάρχει συγγενής α’ βαθμού και επιτρέπονται τρεις

-   Οδηγοί ΜΜΜ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη

-   Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους

-   Αγρότες, κτηνοτρόφοι και όλοι αυτοαπασχολούμενοι να φέρουν βεβαίωση τύπου Α με όλα τα στοιχεία.