7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Υπόθεση Παπαγγελόπουλου: Να εξεταστούν με τα πραγματικά ονόματα οι προστατευόμενοι μάρτυρες προτείνει η εισαγγελέας

Να εξεταστούν με τα πραγματικά ονόματα οι προστατευόμενοι μάρτυρες προτείνει η εισαγγελέας

Να εξεταστούν με τα πραγματικά τους ονόματα οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis προτείνει η  αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου προς το δικαστικό συμβούλιο που θα αποφασίσει για το θέμα.

Στην πολυσέλιδη πρότασή της 46 σελίδων,  ζητά από το Δικαστικό Συμβούλιο οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» να εξεταστούν ενώπιον της ανακρίτριας με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας τους, «για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας στην υπόθεση του πρώην υπουργού Δημ. Παπαγγελόπουλου και λοιπών».

Πρόσφατα είχε ανακύψει διαφωνία μεταξύ των κυριών Θεοδώρου και Αλεβιζόπούλου για τον τρόπο κατάθεσης των δυο προστατευομένων κουκουλοφόρων μαρτύρων. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος ήταν ο τρίτος κουκουλοφόρος μάρτυρας, έχει χάσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Στο σκεπτικό της η κ. Θεοδωρου εξηγεί ότι η κατάθεση τους πρέπει να γίνει με την πραγματική ταυτότητα των μαρτύρων διότι μεταξύ των δύο υποθέσεων (βασική υπόθεση Novartis και υπόθεση Δ. Παπαγγελόπουλου) δεν υπάρχει καμία συνάφεια, ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο, χαρακτηρίζοντας «εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή» τα περί συνάφειας των δυο υποθέσεων.

«Καθίσταται πρόδηλο ότι οι δύο αυτές δικογραφίες είναι άσχετες μεταξύ τους ως εκ τούτου η προστασία που απολαμβάνουν οι δύο μάρτυρες στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την κύρια υπόθεση Novartis δεν μπορεί να ισχύσει και για την υπόθεση που ερευνάται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου με βάση τη δίωξη που άσκησε η Ολομέλεια της Βουλής. Δεν μπορεί η υπό προστασία μάρτυρες να είναι στο διηνεκές και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση υπό καθεστώς απαραβίαστης προστασίας, γιατί έτσι θα απαξιωθεί ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» αναφέρει η κα. Θεοδώρου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιουνίου έστειλαν κοινό υπόμνημα στο Δικαστικό Συμβούλιο με το οποίο ζητούσαν «να βγουν οι κουκούλες από τους ψευδομάρτυρες "Αικατερίνη Κελέση" και Μάξιμο Σαράφη" , ώστε να χυθεί άπλετο φως και να λάμψει πλήρως η αλήθεια για τη σκευωρία Novartis», κατέθεσαν στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.