Να ανοίξουν δημοτικά, νηπιαγωγεία και στις «κόκκινες» περιοχές εισηγήθηκε η Επιτροπή

Να ανοίξουν δημοτικά, νηπιαγωγεία και στις «κόκκινες» περιοχές εισηγήθηκε η Επιτροπή

Το «πράσινο φως» για να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία ακόμη και στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές, έδωσε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα το απόγευμα της Πέμπτης. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε  και ο έλεγχος που θα γίνονται στους ταξιδιώτες όταν θα φτάνουν στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Η εισήγηση της Επιτροπής αφορά τις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, όπως οι: Δυτική Αττική (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα), οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου στην Κοζάνη, το Παλαίκαστρο του Δήμου Σητείας στο Λασίθι, η Νέδα, Αγιοχωρίου και Ήπιο του Δήμου Αρριαννών στην Ροδόπη, ο δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων στην Βοιωτία στην Κοινότητα Σπερχειάδας, ο Δήμος Μακρακώμης, στην Φθιώτιδα, η Κοινότητα Στροφής του Δήμου Αρριαννών στη Ροδόπη και η Κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου στη Φλώρινα και τέλος η Κάλυμνος.

Έτσι, μετά και την ανακοίνωση του Υπουργείο Υγείας νωρίτερα ότι νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, πλέον τα συγκεκριμένα σχολεία θα ανοίξουν σε όλη την επικράτεια.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα.

Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία την Παρασκευή. Επιπλέον, τονίζεται ότι την ίδια μέρα Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Πώς θα λειτουργήσουν από τις 11 Ιανουαρίου

Την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, μαζί με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, ανοίγουν και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί σύμφωνα με τις  έως τώρα αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας.

Μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και των ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικης Απασχόλησης) σε καθημερινή βάση, για όλα τα παιδιά με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων  και των οδηγιών.

Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και το άνοιγμά τους αναφέρθηκε και η υφυπουργός Εργασίας, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία υποστήριξε πως με προσοχή και προσήλωση στα μέτρα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν τη Δευτέρα. Παράλληλα θα γίνονται και rapid test.

Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση για όλα τα παιδιά θα γίνει με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και των οδηγιών.

Ειδικότερα, οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι:

1) Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.

2) Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.

3) Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.

4) Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Αυτό σημαίνει:

- Προτείνεται η αποφυγή ή η τροποποίηση της χρήσης κοινόχρηστων χώρων όπως η τραπεζαρία. Τα γεύματα μπορούν να προσφέρονται στις αίθουσες, ή εάν δεν μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες χωροταξικές ρυθμίσεις για αυτό, η τραπεζαρία θα χρησιμοποιείται σε διαφορετικούς χρόνους για κάθε ομάδα παιδιών, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ή/και η ανάμιξη παιδιών από διαφορετικές ομάδες

- Ανάλογα με τη διαθέσιμη υποδομή και τη χωροταξική διάταξη, προτείνεται και ο καταμερισμός των τουαλετών και νιπτήρων ώστε να γίνεται η χρήση τους τμηματικά από συγκεκριμένες ομάδες παιδιών

- Αποφυγή του συνωστισμού και περιορισμός των επαφών μεταξύ παιδιών-γονέων-προσωπικού κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το νηπιαγωγείο ή σταθμό. Εφαρμογή πρακτικών μέτρων για τήρηση αποστάσεων (π.χ. γραμμές στο δάπεδο). Εφόσον είναι εφικτό, προγραμματισμός διαφορετικών ωρών άφιξης και αναχώρησης των παιδιών με εύρος που θα έχει προκαθοριστεί σε συνεννόηση με τους γονείς/κηδεμόνες

- Είσοδος στο χώρο μόνο των παιδιών και του απαραίτητου προσωπικού. Τα παιδιά θα παραλαμβάνονται από συγκεκριμένο μέλος του προσωπικού πριν την είσοδο στο χώρο του του νηπιαγωγείου, παιδικού ή βρεφονηπιακού σταθμού και θα οδηγούνται στην αίθουσα.

- Οργάνωση των χώρων ύπνου και ξεκούρασης των παιδιών κατά μικρές ομάδες σε διαφορετικές αίθουσες ή σε σαφώς διακριτούς χώρους μεγάλης αίθουσας με διαχωριστικό και απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρο μεταξύ των διακριτών χώρων. Χρήση ατομικών κλινοσκεπασμάτων για κάθε παιδί. Τα κρεβάτια μπορούν να τοποθετούνται με διάταξη πόδια-κεφάλι, ώστε να απέχουν περισσότερο τα πρόσωπα των παιδιών. Όσο είναι δυνατόν, φροντίδα από το ίδιο μέλος του προσωπικού κατά ομάδα παιδιών.

Αύριο η συνεδρίαση για click away και εμπόριο

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή εκ νέου ώστε να αποφασιστεί αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν την λειτουργία του λιανεμπορίου υπό την μορφή του click away από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, κάτι το οποίο ωστόσο θα κριθεί την τελευταία στιγμή βάσει της πορείας των πιο πρόσφατων στοιχείων.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής αρχικά ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης ωστόσο κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά της για την Παρασκευή ώστε να ενσωματωθούν και να ληφθούν υπ' όψιν αναλυτικότερα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας την επιστροφή της χώρας σε καθεστώς αυστηρού lockdown από τις 3/1-11/1 είχε αναφέρει πως όλες οι δραστηριότητες οι οποίες ανεστάλησαν θα επανέλθουν με το πέρας αυτής της εβδομάδας, ενώ παράλληλα τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσει από