Ερντογάν σε Μέρκελ: Να αναθεωρηθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Να αναθεωρηθεί η συμφωνία  ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Την αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ ο Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία ο κ. Ερντογάν επισήμανε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι «η συμφωνία δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τη μαζική συγκέντρωση μεταναστών που θέλουν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, ο Τ. Ερντογάν ανέφερε πως η θέση της Ελλάδας ότι «δεν θα λάβει υπόψη την ιδρυτική συμφωνία της ΕΕ και τη Σύμβαση της Γενεύης αποτελεί σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των αξιών που διαπιστώνονται σκτην ιδρυτική συμφωνία της ΕΕ».

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Τούρκος πρόεδρος μετέφερε στην Αν. Μέρκελ ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «θα προστατεύσει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση.