7ος χρόνος, ημέρα 2226η
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

Ν. Ζηλανδία: Ως το τέλος του έτους θα έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι το δικαιούνται

Ν. Ζηλανδία: Ως το τέλος του έτους θα έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι το δικαιούνται
New Zealand Ministry of Health via AP

Η Νέα Ζηλανδία θα χρειαστεί ως το τέλος του έτους για να εμβολιάσει κατά της covid-19 όλους όσοι το δικαιούνται, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Η χώρα αυτή του Ειρηνικού Ωκεανού έκλεισε τα σύνορά της και υιοθέτηση αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού και έγινε μία από τις λίγες χώρες που έχουν σχεδόν εξαλείψει την covid-19, όμως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επικρίσεις για τη βραδεία εμβολιαστική εκστρατεία.

Περίπου 560.000 άνθρωποι σε σύνολο πέντε εκατομμυρίων έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου της Pfizer και περίπου 325.000 και τις δύο.

«Βάσει των παραδόσεων και της προμήθειας των εμβολίων εργαζόμαστε ώστε να έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι το δικαιούνται μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι η εκστρατεία προχωρά πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός επεσήμανε ότι όσοι είναι άνω των 60 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν από τις 28 Ιουλίου και όσοι είναι άνω των 55 από τις 11 Αυγούστου.

Οι ενήλικες άνω των 45 ετών θα κληθούν να εμβολιαστούν στα μέσα με το τέλος Αυγούστου, ενώ οι άνω των 35 στα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου. Όλοι οι ενήλικες άνω των 18 ετών θα μπορούν να εμβολιάζονται από τον Οκτώβριο.

Η Άρντερν τόνισε ότι η χώρα θα λάβει ως τον Οκτώβριο το σύνολο των εμβολίων που έχει παραγγείλει.

Με μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμβολιασμένο κατά της covid-19, η Νέα Ζηλανδία θα έχει περισσότερες επιλογές στη διαχείριση των συνόρων της, εξήγησε η Άρντερν, όμως πρόσθεσε ότι θα χρειάζεται ακόμη προσοχή στα σύνορα λόγω των παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη γνώμη ειδικών για το πότε και πώς θα μπορέσουν να ξανανοίξουν τα σύνορα της χώρας, σημείωσε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ