Ν. Ζηλανδία: Η πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ανησυχητική» την έκρηξη του ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα

Ν. Ζηλανδία: Η πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ανησυχητική» την έκρηξη του ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι οι εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Τόνγκα ήταν «εξαιρετικά ανησυχητικές» και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εξακολουθούν να προσπαθούν να αποκαταστήσουν πλήρως την επικοινωνία με τη νησιωτική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι τηλεπικοινωνίες στα νησιά Τόνγκα διακόπηκαν ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής έκρηξης, καθιστώντας δύσκολη οποιαδήποτε αποτίμηση της κατάστασης, ανέφερε η Αρντέρν. Ωστόσο, τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να καθορίσουν τι χρειάζεται και πώς η Νέα Ζηλανδία μπορεί να βοηθήσει, συμπλήρωσε.

Ειδικότερα, αδύνατη είναι η επικοινωνία με πολλές περιοχές της Τόνγκα, της νησιωτικής χώρας του νότιου Ειρηνικού που επλήγη από τσουνάμι, με τις τηλεφωνικές γραμμές και τις διαδικτυακές συνδέσεις να έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες, ενώ συγγενείς των κατοίκων στη μακρινή Νέα Ζηλανδία προσεύχονται για τις οικογένειές τους στα νησιά της περιοχής, καθώς ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές αναφορές για θύματα.

Υπενθυμίζεται ότι υποθαλάσσιο ηφαίστειο εξερράγη στην Τόνγκα, με αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι 1,2 μέτρου και οδηγίες εκκένωσης για τις ακτές της Τόνγκα καθώς και για πολλά νησιά του νότιου Ειρηνικού, ενώ εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεγάλα κύματα να πλήττουν παράκτιες κατοικίες.

Σημειώνεται ότι οι τηλεφωνικές γραμμές και η σύνδεση στο Διαδίκτυο διακόπηκαν περίπου στις 6.40 μ.μ. τοπική ώρα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά αδύνατη η επικοινωνία με τους 105.000 κατοίκους της νησιωτικής χώρας.

Έως τώρα υπόψιν δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους στην Τόνγκα αν και ακόμα η επικοινωνία είναι περιορισμένη και δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί με παράκτιες περιοχές πέραν της πρωτεύουσας Νουκουαλόφα, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

Η Τόνγκα, ένα νησιωτικό κράτος με περίπου 105.000 κατοίκους, βρίσκεται σε απόσταση 2.383 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.