7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Ν. Τζανάκης: Αποκλιμακώνεται η πανδημία και η πίεση στο ΕΣΥ - Πότε θα μειωθούν αισθητά τα κρούσματα

Ν. Τζανάκης: Αποκλιμακώνεται η πανδημία και η πίεση στο ΕΣΥ - Πότε θα μειωθούν αισθητά τα κρούσματα

Την εκτίμηση πως η χώρα βρίσκεται στη φάση της αργής αποκλιμάκωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας καθώς και πως κατά τη διάρκεια του Μαΐου θα πέσουμε σταθερά κάτω από τα 3.000 κρούσματα ημερησίως εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως «υπάρχει πολύ αργή αποκλιμάκωση, όχι σταθεροποίηση. Γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι όπως η βρετανική μετάλλαξη που μεταδίδεται πολύ, ότι δεν προσέχουμε, ότι Μάρτιος και αρχές Απριλίου ήταν η εποχή του ιού, υπάρχει τάσης αποκλιμάκωσης όμως.

Εν συνεχεία, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης εκτίμησε πως μετά τις 20 Μαΐου θα πέσουμε κάτω από τα 3.000 κρούσματα ημερησίως

«Είχα πει ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα δούμε κρούσματα μεταξύ 2.500 και 2.800 θα δούμε και "τριάρια". Θα αρχίσουμε να μη βλέπουμε 3.000 (κρούσματα) μετά τις 20 Μαΐου, θα πέσουμε σαν μέσο κυλιόμενο όρο στα 2.000 με 2.200. Θα πάμε αργά, αλλά το ΕΣΥ σιγά σιγά αποκλιμακώνεται, υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο εισιτηρίων εξιτηρίων το τελευταίο δεκαήμερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης,

«Όλα τα νούμερα στις προηγούμενες πέντε Τρίτες ήταν πάνω από τις 4.000 κρούσματα, ακόμα και το 4.380 στις 6 Απριλίου αλλά και 30 Μαρτίου κλπ όλες αυτές τις Τρίτες είχαμε ψηλά νούμερα. Το 3.310 κρούσματα είναι το χαμηλότερο από όλες αυτές τις Τρίτες. Από το 4.380 έχουμε πέσει στο 3.300», τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των εμβολιασμών, σχολιάζοντας πως στις ηλικίες 30 με 39 υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση στον εμβολιασμό, καθώς έχουν φρέσκα μυαλά, στιγματίζοντας την «πολιτική καταιγίδα που έχει ξεσπάσει πολλές φορές με ευθύνη πολιτικών και άλλων αναρμόδιων κύκλων με εγκληματικές συνέπειες, καθότι κινδυνεύει να αναπροσαρμοστεί προς τα χειρότερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα πολλών χωρών. Αυτό είναι το μεγάλο κακό και το εγκληματικό, καθότι θα θρηνήσουμε θύματα σοβαρές νοσήσεις…»

«Ανεμβολίαστοι το συντριπτικό ποσοστό των νοσηλευόμενων»

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας επισήμανε στη συνέχεια πως το συντριπτικό ποσοστό των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι» επισήμανε. Έφερε ως παράδειγμα σπαρακτικές σκηνές αρνητών του εμβολιασμού στις ΜΕΘ. «Διασωληνώνοντας κάποιον ηλικιωμένο σχετικά, ο οποίος έκλαιγε μπροστά στην εξέλιξη που είχε η υγεία του, εντοπίσαμε ότι παρότι αρχές Μαρτίου του προσφέρθηκε ο εμβολιασμός δεν τον έκανε, κούνησε το κεφάλι του, τι να του πεις εκείνη την ώρα, συνειδητοποίησε εκείνη την ώρα ότι όλο αυτό θα μπορούσε να το είχε αποφύγει. Σηκώνεις τα χέρια ψηλά... Του προσφέρθηκε το εμβόλιο το οποίο είναι ασφαλές χωρίς επιβάρυνση τους προσφέρθηκε οργανωμένα, και δυστυχώς δεν έστερξαν να το κάνουν, με επίχειρο ενάντια στην υγεία τους και την οικογένειά τους με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό.

Φέρνοντας άλλο παράδειγμα έκανε λόγο για κλασικό παράδειγμα οικογένειας αρνητών να κλαίνε και να ζητάνε συγγνώμη μπροστά σε πρόσωπο της οικογένειάς τους. Υπάρχει και γριούλα η οποία τα παιδιά της ήταν αρνητές ήρθε, έζησε και μετά δεν ήθελαν να την πάνε και στο σπίτι φοβόντουσαν μην κολλήσουν. Ψάχναμε δομή για να πάμε τη γριούλα. Είναι πραγματικά γεγονότα που δεν πρέπει ο κόσμος να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων για να πειστεί».