Ν. Τζανάκης: 50-60 χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα - Πιθανό ένα νέο lockdown

Ν. Τζανάκης: 50-60 χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα - Πιθανό ένα νέο lockdown
Eurokinissi

Τον κώδωνα του κινδύνου για έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα τις επόμενες μέρες έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Φοβάμαι ένα νέο lockdown, σκληρότερο, σε 3-4 εβδομάδες, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων», τόνισε, προσθέτοντας ότι, βάσει μοντέλων, τα ενεργά κρούσματα μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι περίπου 50-60 χιλιάδες, ή και περισσότερα.

Κατά την εκτίμηση του καθηγητή, η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι πολύ κρίσιμη και μπορεί εύκολα να ξεφύγει, καθώς «το ελατήριο τώρα ξεκινάει από πολύ πιο ψηλή θέση», από 500-600 κρούσματα τη μέρα και όχι από 100 όπως τον Οκτώβριο. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε πλέον περισσότερες και πιο δύσκολες νοσηλείες.

Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε επίσης απαισιοδοξία για τον ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρα. Κατά τη εκτίμησή του, έως το καλοκαίρι ενδέχεται να έχει εμβολιαστεί περίπου το 20-30% του πληθυσμού. Και αυτό, «λόγω της αδυναμίας τους να παράγουν οι εταιρίες και να δώσουν τις πατέντες τους σε άλλες εταιρίες για να καλύψουν πιο γρήγορα τις ανάγκες».

Αναφορικά με την μετάλλαξη του ιού, τόνισε ότι «οι αλλαγές δεν τροποποιούν τόσο πολύ τον ιό ώστε να ξεφεύγει από το εμβόλιο». Ωστόσο, η μετάλλαξη είναι ίσως πιο τοξική στην κοινότητα, «πιο μολυσματική».