Ν. Τζανάκης: 4.000 νεκροί ως τον Ιανουάριο – Η Δέλτα συνεχίζει να σκοτώνει

Ν. Τζανάκης: 4.000 νεκροί ως τον Ιανουάριο – Η Δέλτα συνεχίζει να σκοτώνει

Αναμέναμε προς τον Φεβρουάριο-Μάρτιο αύξηση κρουσμάτων στα 20.000-22.000, και 4.000 επιπλέον θανάτους. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει εξαιτίας του τεράστιου ποσοστού ανεμβολίαστων. Δυστυχώς θα δούμε τα νούμερα αυτά ένα μήνα νωρίτερα, τον Ιανουάριο, τονίζει στο Liberal ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Το μήνυμα πρέπει να φτάσει στα αυτιά όλων, όπως λέει: Η «Δέλτα» είναι αυτή που συνεχίζει να σκοτώνει. Η «Όμικρον δεν έχει έρθει καν, ένα μόνο κρούσμα έχουμε στην Ελλάδα.

Και επισημαίνει ότι αν θέλουμε και στην Ελλάδα να ησυχάσουμε και να μην βιώνουμε αυτού τους είδους τα κύματα σε τέτοια ένταση παρά να έχουμε μια ενδημική μορφή πανδημίας, πρέπει οι ενήλικες να εμβολιαστούν σε ποσοστά 90%-95%. Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να σκεφτούμε αλλά και να εφαρμόσουμε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για την πλειονότητα του πληθυσμού της Ελλάδας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Σύμφωνα με τον ECDC, η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει της «Δέλτα» τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη. Τι θα σημάνει αυτό;

Αυτό δεν είναι άμεσο, θα συμβεί μετά από 2-3 μήνες. Στο ερώτημά σας, απάντηση δεν υπάρχει, εικάζουμε με βάση τα δεδομένα απλώς ότι η νόσηση θα είναι πιο ήπια απ' ότι με τη «Δέλτα», καθώς και ότι κατά πιθανότητα τα εμβόλια προστατεύουν και απέναντι στην «Όμικρον». Το μήνυμα πρέπει να φτάσει στα αυτιά όλων: Η «Δέλτα» είναι αυτή που συνεχίζει να σκοτώνει. Η «Όμικρον δεν έχει έρθει καν, ένα μόνο κρούσμα έχουμε στην Ελλάδα. Δεν παρατάς τον πόλεμο με τον εχθρό για να πολεμήσεις κάποιον που δεν έχει ακόμη εμφανιστεί.

Στις αρχές Νοεμβρίου είχατε εκτιμήσει ότι ακόμη δεν έχουμε δει τα πολύ μεγάλα νούμερα, ότι σε τρεις μήνες από σήμερα θα έχουν μολυνθεί κοντά στο ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι και μέχρι το Μάρτιο οι μολυσμένοι θα έχουν φτάσει στο ενάμισι εκατομμύριο. Σήμερα, ένα μήνα μετά, τι δείχνουν τα μοντέλα, έχουν αλλάξει οι εκτιμήσεις σας;

Βεβαίως και έχουν αλλάξει. Εξαιτίας του ποσοστού των ανεμβολίαστων. Αναμέναμε αύξηση κρουσμάτων στα 20.000-22.000 προς τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, δυστυχώς όμως θα τη δούμε ένα μήνα νωρίτερα. Πλέον, θα δούμε τέτοια νούμερα Δεκέμβριο-Ιανουάριο, εξαιτίας της δριμύτητας του 4ου κύματος και της απροθυμίας ενός ποσοστού 20% των ηλικιών άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν. Δυστυχώς ένα μήνα νωρίτερα θα έρθουν και οι 4.000 επιπλέον θάνατοι τους οποίους αναμέναμε γύρω στον Μάρτιο.

Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι στην Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Χθες, η μεταβατική καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε να καταστεί υποχρεωτικός σε όλους από τον Φεβρουάριο του 2022, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα lockdown για τους ανεμβολίαστους. Τι βλέπουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις;

Βλέπουν ότι η πανδημία δεν μπορεί να τιθασευτεί στον επιθυμητό βαθμό με τα μέτρα και την απλή παραίνεση, οι πολίτες δεν εμβολιάζονται, επομένως υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Η Γερμανία μπορεί να τα έχει πάει καλύτερα από εμάς στους εμβολιασμούς, για αυτό και λαμβάνει τέτοια μέτρα. Η μετάλλαξη έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα και δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμη σε καμία χώρα ποσοστό 90%-95% του πληθυσμού, το οποίο και απαιτείται για να πετύχουμε καθολικό εμβολιασμό. Ελάχιστες χώρες, όπως Μάλτα και Πορτογαλία, έχουν πετύχει ποσοστά κοντά σε αυτά.

Σημειωτέον ότι στο θέμα επιβολής της υποχρεωτικότητας δεν υπάρχουν συνταγματικά εμπόδια, όπως κάποιοι ακόμη επιμένουν. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Θα πρέπει όσοι επαγγέλλονται ζητήματα συνταγματικής ελευθερίας να καταπατήσουν την ασφάλεια των υπολοίπων; Για μένα δεν υπάρχουν τέτοια εμπόδια, παρά μόνο ένας πόλεμος. Αν θέλουμε να συστρατευτούμε σε αυτό τον πόλεμο, τότε καλώς. Αν πάλι όχι θα πρέπει να αναγκαστούμε να συστρατευτούμε.

Βλέπετε την ανάγκη καθολικού εμβολιασμού και στην Ελλάδα;

Αν θέλουμε και στην Ελλάδα να ησυχάσουμε και να μην βιώνουμε αυτού τους είδους τα κύματα σε τέτοια ένταση παρά να έχουμε μια ενδημική μορφή πανδημίας, πρέπει οι ενήλικες να εμβολιαστούν σε ποσοστά 90%-95%. Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να σκεφτούμε αλλά και να εφαρμόσουμε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για την πλειονότητα του πληθυσμού της Ελλάδας.

Βλέπετε αυτό να επιτυγχάνεται μόνο μέσω της αύξησης των ραντεβού στους 60 και άνω ή μέσω επέκτασης της υποχωρητικότητας σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες;

Πρέπει να σκεφτούμε οπωσδήποτε την επέκταση της υποχρεωτικότητας σε πληθυσμιακές ομάδες και ανάλογα με τον αριθμό των επαφών που έχει η επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή. Εργαζόμενοι σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις και όλες οι κατηγορίες για τις οποίες έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετική συζήτηση. Σωστή η απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, χρειάζονται όμως και άλλα, αρκετά βήματα. Βλέπετε ότι οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 704, τα νούμερα δεν είναι καλά, πρέπει να προσέξουμε.