Ν. Σύψας: Δύσκολοι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος - Τελευταία θα ανοίξει η εστίαση

Ν. Σύψας: Δύσκολοι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος - Τελευταία θα ανοίξει η εστίαση

«Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι δύσκολοι μήνες», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, με αφορμή το άνοιγμα της αγοράς, σημειώνοντας ότι η εστίαση θα ανοίξει τελευταία.

Παράλληλα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, τόνισε ότι τα μαγαζιά άνοιξαν με κάποιο ρίσκο και αν υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, θα κλείσουν ξανά. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το άνοιγμα του λιανεμπορίου «δεν είναι χωρίς ρίσκο. Υπάρχει κίνδυνος αλλά αυτή τη στιγμή η επιδημία είναι σε σταθερή κατάσταση και μας επιτρέπει να πάρουμε αυτό το λελογισμένο ρίσκο».

Όπως είπε με νόημα, η επιτροπή των επιστημόνων εισηγήθηκε να ανοίξουν τα μαγαζιά, με δύο προϋποθέσεις: «Η μία ήταν να γίνονται πολλά τεστ και ότι αν δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά στην επιδημία, τα μέτρα αυτά θα αρθούν άμεσα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο κομμάτι της κοινωνίας που θα ανοίξει, θα είναι τα σχολεία. Γυμνάσια και Λύκεια, αφού μέχρι στιγμής έχουν επαναλειτουργήσει μόνο τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.

«Τα σχολεία προηγούνται. Αν η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας επιτρέψει κάποιο άνοιγμα αυτό θα είναι τα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σύψας.

Συμπλήρωσε ότι η εστιάση θα ανοίξει τελευταία. Μάλιστα, επεσήμανε, ότι η επιδημιολογική επιβάρυνση τις γιορτές, δεν ήταν μεγάλη, ακριβώς γιατί ήταν κλειστή η εστίαση.