Ν. Παναγιωτόπουλος: Λίγο περισσότερα από 20 κρούσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ν. Παναγιωτόπουλος: Λίγο περισσότερα από 20 κρούσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις

«Λίγο περισσότερα από 20 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις» δήλωσε σε συνέντευξή του o υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση στα στρατόπεδα αναφορικά με την πανδημία είναι ικανοποιητική. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι ΕΣΣΟ του Μαΐου θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο.

Ο ΥΕΘΑ μιλώντας σήμερα σε εκπομπή της ΕΡΤ ανέφερε επίσης ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καλή λειτουργία των στρατοπέδων εν μέσω της πανδημίας.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» όπου γίνεται λόγος για ανεπαρκή μετρά προστασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, είπε ότι «το πεδίο αυτό δεν προσφέρεται για ασκήσεις αντιπολίτευσης και μάλιστα ανεύθυνης αντιπολίτευσης που στηρίζεται σε καταγγελίες δικτύων.» Και τόνισε ότι «Οι ένοπλες δυνάμεις, τα στελέχη τους μάλλον, δεν έχουν την πολυτέλεια να μένουν σπίτι, προκειμένου να προστατευθούν από τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά πρέπει με κάθε τρόπο να λειτουργούν. Κι εμείς μαζί με την στρατιωτική ηγεσία οφείλουμε να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται, προκειμένου να προφυλαχθούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και το κάνουμε εδώ και πολύ καιρό προτού να αρχίσουν να βγαίνουν στην δημοσιότητα αυτές οι καταγγελίες».

Σχετικά με τα ληφθέντα μετρά στα κέντρα εκπαίδευσης ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι διεξάγονται όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι, όπως οι θερμομετρήσεις, απολυμάνσεις, και καθαρισμός όλων των χώρων. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως στα περίπου 100.000 στελέχη των ΕΔ, μόνιμους και στρατεύσιμους, έχουν διαπιστωθεί λίγο πάνω από 20 κρούσματα κορονοϊού σημειώνοντας ότι με δεδομένο ότι τα στρατόπεδα λειτουργούν κανονικά αυτός είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός.

Στη συνέντευξή του ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στις ΕΣΣΟ που ήταν προγραμματισμένες να παρουσιαστούν αρχές Μαΐου, ότι τελικά θα παρουσιαστούν αρχές Ιουνίου, ενώ πρόκειται να δοθούν στους νεοσύλλεκτους νάιλον συσκευασίες με γάντια, προστατευτικές μάσκες, αντισηπτικό υγρό και σαπούνι και οδηγίες προφύλαξης κατά του κορονοϊού.

Για την κατάσταση στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι εφαρμόστηκε από πολύ νωρίς το μέτρο του εγκλεισμού και έτσι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα εκεί μέχρι στιγμής.

Αναφορικά με τις εορταστικές άδειες του προσωπικού για το Πάσχα ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι η απόφαση είναι να μην δοθούν αλλά θα εξεταστεί εκ νέου το θέμα όσο πλησιάζουμε προς αυτές τις ημερομηνίες.

Όσον αφορά στη γενικότερη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι έχουν διατεθεί δεκάδες στελέχη των ΕΔ σε δομές του υπουργείου Υγείας όπου υπήρχε ανάγκη, συμπληρώνοντας ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται στη διάθεση του εθνικού συστήματος υγείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα του ΝΙΜΤΣ όπου -μετά από συμφωνία με το υπουργείο Υγείας- έχει διατεθεί προσωρινά στο ΕΣΥ μια πτέρυγά του για να χρησιμοποιηθεί ως κεντρική δομή απέναντι στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι έχει ήδη ξεκινήσει από την 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού η παραγωγή αντισηπτικού διαλύματος το οποίο διατίθεται στις ΕΔ, στο υπουργείο Υγείας και σε όποιον άλλο το ζητήσει, ενώ στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο άρχισε η παραγωγή χειρουργικών μασκών για ικανοποίηση απαιτήσεων και αναγκών τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και του Υπουργείου Υγείας. Στόχος είναι όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος ως το τέλος της εβδομάδας να έχουν παραχθεί 50.000 μάσκες και άλλες 100.000 μάσκες την επόμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενος στην επικρατούσα κατάσταση στον Έβρο είπε ότι ο συναγερμός δεν έληξε αν και «οι τουρκικές δυνάμεις απέσυραν τους μετανάστες αφού απέτυχε αυτή η απόπειρα οργανωμένης εισβολής, όπως την έχω χαρακτηρίσει από την πρώτη στιγμή», προσθέτοντας πως θωράκιση του Έβρου δεν ήταν τυχαίο γεγονός αλλά ήταν επακόλουθο του σχεδιασμού και των αποφάσεων που πάρθηκαν στις συσκέψεις με τον πρωθυπουργό. Παράλληλα τόνισε ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ενισχυθεί και ήδη έχουν αρχίσει οι σχετικές ενέργειες. Καταληκτικά ο κ. Παναγιωτόπουλος έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όσους έδωσαν αυτό τον αγώνα στο Έβρο και αποκάλυψε ότι εξετάζεται η υλική ενίσχυση του προσωπικού των ΕΔ εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι οικονομικές συγκυρίες, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.