Ν. Δένδιας: Σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας η απόφαση της ΕΕ

Ν. Δένδιας: Σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας η απόφαση της ΕΕ

Οι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών-μελών της ΕΕ δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από την ευρωπαϊκή οικογένεια, διαμήνυσε μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πίτερ Σιάρτο στη Βουδαπέστη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες υιοθέτησαν τη θέση της Ελλάδας για τις τουρκικές προκλήσεις, καλώντας την γείτονα χώρα να αντιληφθεί πλήρως ότι τέτοιες συμπεριφορές θα έχουν επιπτώσεις.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την ελπίδα, «η Τουρκία να ακολουθήσει το πρώτο βήμα που ήταν θετικό βήμα, την απόσυρση του "Oruc Reis", με άλλα θετικά βήματα και ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία να ξεκινήσουν γρήγορα».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Δένδιας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Ζήτησα να γίνει σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πλήρως ότι τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να έχουν επιπτώσεις και γι’ αυτό είχαμε ζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπως υπάρξουν μέτρα έτοιμα για εφαρμογή, στην περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει το δρόμο της έντασης. Και με χαρά πρέπει να σας πω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην ουσία, υιοθέτησε αυτή τη θέση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. «Ευχόμαστε να μην χρειαστεί να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα» προσέθεσε και κατέστησε σαφές πως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Yπενθύμισε ταυτόχρονα ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και τόνισε ότι η Ένωση έχει υποχρέωση να επιδεικνύει την απαραίτητη αλληλεγγύη και απέναντι στην Κύπρο.

Περαιτέρω επισήμανε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και «επανειλημμένα έχει καλέσει την Τουρκία να λύσουμε τις διαφορές μας μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, και αν παρ’ ελπίδα δε συμφωνήσουμε μεταξύ μας, η διαφορά μας να λυθεί από το Δικαστήριο της Χάγης».

Το ότι μπορούμε να λύνουμε τις διαφορές μας, συμπλήρωσε, «το αποδείξαμε: υπογράψαμε μία συμφωνία με την Ιταλία, την οποία διαπραγματευόμασταν πενήντα χρόνια, και υπογράψαμε και μία συμφωνία με την Αίγυπτο, ζήτημα που διαπραγματευόμασταν 15 χρόνια». Εξέφρασε επίσης την ευχή η Τουρκία να αγκαλιάσει το Διεθνές Δίκαιο, να αγκαλιάσει το Δίκαιο της Θάλασσας, να αγκαλιάσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να επανέλθει σε μία συγκλίνουσα πορεία με την Ευρώπη.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογό του για τι συμβαίνει στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, ποιες είναι οι ελληνικές απόψεις, πώς υφίσταται η τουρκική παραβατικότητα και πώς η παραβατικότητα αυτή δεν βοηθά στην επίλυση των διαφορών και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Πέρα από την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών βρέθηκε η συνεργασία των δύο χωρών σε διμερή, ευρωπαϊκά και ενεργειακά θέματα και το μεταναστευτικό.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας είπε πως είναι σημαντικό η Ευρώπη να έχει πολιτική ενότητα για χώρες όπως η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία αλλά και το Κόσοβο. «Πρέπει να έχουμε κοινή αντίληψη για αυτές τις χώρες, ιδίως για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία που η ενταξιακή τους πορεία έχει ήδη ξεκινήσει. Βεβαίως, με τον απαραίτητο όρο της εφαρμογής της αιρεσιμότητας, της αποδοχής του ευρωπαϊκού κεκτημένου» σημείωσε επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών.