Ν. Χρηστάκης από το Γέιλ: «Οι οδηγίες υπήρχαν αλλά τις αγνοήσαμε»

Ν. Χρηστάκης από το Γέιλ: «Οι οδηγίες υπήρχαν αλλά τις αγνοήσαμε»

Οι οδηγίες αντιμετώπισης της πανδημίας ήταν διαθέσιμες στις κυβερνήσεις του πλανήτη, ωστόσο εκείνες δεν τις αξιοποίησαν. Τις αγνόησαν, παρ’ ότι θα μπορούσαν να είχαν σε ετοιμότητα προληπτικά μέτρα, σχέδια αντιμετώπισης και εργαλεία χρηματοδότησης των πληγέντων.

Τα λόγια ανήκουν στον καθηγητή του Γέιλ Νικόλαο Χρηστάκη, που μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση “Διάλογοι” του Ιδρύματος Στάυρος Νιάρχος αναφέρθηκε στην στάση και στα λάθη της παγκόσμιας κοινότητας παρά τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες που υπήρχαν εδώ καιι χρόνια.

“Αυτό που με σύγχυσε είναι ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν μια πανδημία εδώ και πολύ καιρό. Ο Bill Gates το 2015 είχε πει ότι οι πανδημίες επιστρέφουν κάθε 10 χρόνια, γεγονός που όλοι οι επιστήμονες γνωρίζουμε. Τα πάντα για την προετοιμασία απέναντι σε μια πανδημία εμπεριέχονται στο βιβλίο “National Strategy for Influenza Pandemic”, σε κάθε του σελίδα περιγράφεται αναλυτικά τι βήματα πρέοει να κάνουν οι κυβερνήσεις, μια τόσο τυποποιημένη συνταγή, σαν να φτιάχνει κανείς μουσακά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός ελληνοαμερικανός καθηγητής.

«Χώρες όπως η Ταιβάν, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη κατάφεραν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την κατάσταση γιατί είχαν την εμπειρία από τον SARS, έναντι των ΗΠΑ και της Ευρώπης που δεν ήταν σωστά προετοιμασμένες”, σημείωσε ο κ. Χρηστάκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι το πρόβλημα θα φεύγει και θα έρχεται για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Αναφορικά με το μοντέλο αντιμετώπισης των πανδημιών, γνωστό ως «ανοσία της αγέλης» ο ίδιος θεωρεί ότι δεν είναι παράλογο, ωστόσο εξηγεί ότι προϋποθέτει πολύ καλή προετοιμασία, προκειμένου να πετύχει.

“Αυτό που έκαναν στην αρχή οι Βρετανοί, να αφήσουν τον ιό να περάσει σαν κύμα, με την λογική ότι όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού νοσήσει, τόσο περισσότεροι θα αποκτησουν αντισώματα, δεν ήταν εντελώς παράλογο, υπάρχει μια λογική σε αυτό. Αποδείχθηκε ωστόσο ότι το σύστημα δεν ήταν προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο, τα νοσοκομεία δεν διέθεταν τον απαραίτητο αριθμό κρεβατιών, ενώ ούτε ο πληθυσμός ήταν ενημερωμένος. Δεν γίνεται όταν πράγματι πεθαίνουν άνθρωποι στον δρόμο, ξαφνικά να κάνεις κοινωνική αποστασιοποίηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα που ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα, για το πως θα επανεκκινηθεί η οικονομία, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, ο κ. Χρηστάκης μετέφερε την κατηγορηματική του αντίθεση με την στάση του προέδρου Τραμπ. «Συγχύστηκα με τους πολιτικούς που προσπάθησαν, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, να περάσουν το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, δηλαδή και την οικονομία να λειτουργεί κανονικά και να μην πεθάνουν πολλοί άνθρωποι”, ανέφερε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας παράλληλα εύσημα στην διαχείριση από την Ελλάδα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.