Ν. Χαρδαλιάς: Περιορισμός ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης αν χρειαστεί

Ν. Χαρδαλιάς: Περιορισμός ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης αν χρειαστεί

Νέα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός των διελεύσεων στη χώρα από την Κακαβιά, ενώ αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου θα υπάρξει περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης σε τοπικό επίπεδο, με απόφαση της πολιτικής προστασίας

Ειδικότερα, κατά την έκτακτη ενημέρωση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορονοϊό, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους, να περιγράψουμε με σαφήνεια την κατάσταση και τα δεδομένα».

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει λόγος και επισήμανε ότι δεν είμαστε στον Μάρτιο παρόλο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Η αύξηση αυτή δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, προσέθεσε.

«Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος σημείωσε ότι η χώρα μας έχει καλύτερη επιδημιολογική πορεία από τις περισσότερες στον πλανήτη, αλλά η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη. «Ο ιός είναι ακόμα εδώ και μπορεί η κατάσταση αυτή τη στιγμή να είναι διαχειρίσιμη αλλά χρειάζεται η συνεργασία όλων μας για να διατηρηθεί έτσι», τόνισε.

Τα νέα μέτρα

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς:

Απαγορεύεται από αύριο στις 7 το πρωί η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ από την Δευτέρα θα εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.

- Από Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία μέσω Κακαβιάς θα υποχρεούνται σε 7ήμερο περιορισμό, ο οποίος θα ελέγχεται σύμφωνα με τη διεύθυνση που θα έχει δηλώσει όποιος εισέρχεται στη χώρα.

- Το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια, κηδείες) παρατείνεται ως τις 31/08 και αφορά το χώρο τέλεσης του μυστηρίου αλλά και στο χώρο δεξιώσεων.

- Εντατικοί έλεγχοι θα γίνουν σε εργοστάσια τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης. Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των κανόνων αποτροπής διασποράς της Covid εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ.

- Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.

Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως οι έλεγχοι συνεχίζοντας χωρίς τιμωρητική διάθεση, με εντατικούς ρυθμούς, ενώ έκρουσε τον κώδωνα ενόψει Δεκαπενταύγουστου τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής όλων των κανόνων υγιεινής και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία, σε συνεργασία με τους ειδικούς.