ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Ν. Χαρδαλιάς: Με το «112» θα είχαμε εκατόμβη νεκρών -Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε

Ν. Χαρδαλιάς: Με το «112» θα είχαμε εκατόμβη νεκρών -Ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε

Την ύπαρξη πέντε θυμάτων από τις πλημμύρες στην Εύβοια επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στην περιοχή με αρμόδιους φορείς, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει».

Πιο αναλυτικά, μετά το πέρας της σύσκεψης στο δημαρχείο Βασιλικού με τους επιχειρησιακούς φορείς που δίνουν αγώνα για τον απεγκλωβισμό και την διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως ο μέχρι στιγμής απολογισμός της καταστροφής στην Εύβοια ανέρχεται σε 5 νεκρούς και 2 αγνοούμενους, ενώ υπογράμμισε πως «ο κρατικός μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε, παρά το γεγονός ότι όλα έγιναν ξαφνικά».

Εν συνεχεία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως πρόκειται για μεγάλη καταστροφή αλλά και για ακραία φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει, επισημαίνοντας πως από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Προστασία συνεργάστηκε με τους Δημάρχους και τους τοπικούς φορείς για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σχετικά με την ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «Το 112 δεν είναι διά πάσαν νόσον, είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο που καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες». Όπως τόνισε, αν είχε ενεργοποιηθεί μπορεί να είχαμε εκατόμβη νεκρών, αφού η εκκένωση σπιτιών μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη όταν η γύρω περιοχή είναι πλημμυρισμένη, ενώ σημείωσε πως 3 από τα 5 θύματα της κακοκαιρίας έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από την περιοχή.

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Η «Θάλεια» έριξε 300 χιλιοστά βροχής σε οκτώ ώρες στην Ευβοία

Πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου σε αρκετές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα ήταν πολύ ισχυρά σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια.

 Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής, της πέμπτης και τελευταίας ημέρας της κακοκαιρίας «Θάλειας».

Από την αρχή των φαινομένων, αργά το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής, στη Σέττα Ευβοίας καταγράφηκαν 183 χιλιοστά, στην Αυλίδα 66 χιλιοστά και στο Θεολόγο Φθιώτιδας 83 χιλιοστά βροχής. Λόγω των διακοπών ρεύματος και των προβλημάτων στα δίκτυα επικοινωνίας, μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo στις πληγείσες περιοχές (πχ στα Ψαχνά Ευβοίας) τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Όταν γίνει η επαναφορά τους, θα υπάρξουν νεότερα στοιχεία για τις βροχοπτώσεις στις περιοχές αυτές.

Αξιόλογη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα στους τρείς ανωτέρω νομούς, σύμφωνα με το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η εντονότερη κεραυνική δραστηριότητα εντοπίστηκε στη ευρύτερη περιοχή Ψαχνών-Στενής-Νέας Αρτάκης Ευβοίας.