Ν. Χαρδαλιάς: Διπλασιάζονται τα πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων

Ν. Χαρδαλιάς: Διπλασιάζονται τα πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων

Σαρωτικούς ελέγχους από το Σάββατο το πρωί και διπλασιασμό των διοικητικών προστίμων από 150 σε 300 ευρώ ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς. Εξειδικεύοντας τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε πως η είσοδος στη χώρα, από όλες τις πύλες, θα γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό που θα έχει διενεργηθεί έως και 72 ώρες πριν. Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, στην αρχή «αναφερθήκαμε σε 48 ώρες, αλλά μετά από σύσκεψη, αποφασίστηκε να πάμε στις 72 ώρες».

Όσον αφορά τα πρόστιμα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι διπλασιάζονται τα πρόστιμα και ειδικότερα για παράβαση των μέτρων ή ψευδή δήλωση SMS, ή βεβαίωσης, το πρόστιμο πλέον ανέρχεται σε 300 ευρώ από 150 που ήταν κατά το προηγούμενο διάστημα. 

Ο εργοδότης θα τιμωρείται με 500 ευρώ πρόστιμο για ψευδή δήλωση.

Για παράβαση αναστολής λειτουργίας καταστήματος το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ, ενώ τα φυσικά πρόσωπα θα τιμωρούνται με πρόστιμο 3.000 ευρώ για την ίδια παράβαση.

Όσον αφορά τους νεοσύλλεκτους, είπε ότι μπορούν να συνοδεύονται και από τους δύο γονείς, με φύλλο πορείας. «Για την επιστροφή, οι γονείς θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από το κέντρο εκπαίδευσης». σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπεται σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.

Ο υφυπουργός σημείωσε πως κατά τις βραδινές ώρες, από 21.00 έως τις 5.00 π.μ., η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για:

- εργασία

- για έκτακτη ανάγκη και

- για βόλτα κατοικιδίου.

«Συνιστούμε στους πολίτες να κινούνται μόνο αν είναι απαραίτητο και να κάνουν λελογισμένη χρήση του SMS», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις, τι μένει ανοιχτό

Σχετικά με τις μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι καθ’ όλο του 24ωρο υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη τη χώρα και οι μετακινήσεις επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση και αυστηρά μόνο με sms ή σχετική δήλωση:

- για λόγους εργασίας, μετάβασης στο σχολείο, υγείας, μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα, μετάβασης σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, κίνηση για παροχή βοήθειας ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο, μετάβασης σε κηδεία, η μετάβασης διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, καθώς και για σωματική άσκηση ή κίνηση για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή σίτισης αδέσποτων ζώων.

Από το Σάββατο επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, όπως η βιομηχανία και η μεταποίηση. Ενδεικτικά επιτρέπονται οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:

- Καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοτροφεία

- Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

- Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρολογικού και τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκο, καθώς και οι υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής ή αντικατάστασης κινητών συσκευών. Επιτρέπονται υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον.

- Επιτρέπεται η λειτουργία σε καθαριστήρια, περίπτερα, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, υπηρεσίες υγείας και κτηνιατρικών υπηρεσιών, pet shops.

-Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των εμπόρων παραγωγών σε απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και με αναστολή της δραστηριότητας των βιομηχανικών προϊόντων.

- Ανοικτές παραμένουν οικοδομές και εργοτάξια.

- Αναστέλλεται η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών

- Αναστέλλεται η λειτουργία σχολών εκπαίδευσης υποψήφιων οδηγών, καθώς και η λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, με εξαίρεση τον τεχνικό έλεγχο βαρέων οχημάτων.

- Κλειστοί θα είναι και οι χώροι λατρείας και θα επιτρέπεται μόνο η τέλεση κηδειών με την παρουσία μέχρι 9 ατόμων.

«Σαρωτικοί έλεγχοι για τις μετακινήσεις»

Για ενδελεχείς και σαρωτικούς ελέγχους έκανε λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς, ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση ανάμεσα στους νομούς της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως θα προστατευθούν οι πύλες εισόδου των διαφόρων περιοχών.

«Όσοι μετακινηθούν θα πρέπει να φερθούν υπεύθυνα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων επανέλαβε πως η Πολιτεία βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και πρόσθεσε: «Τα πρωτόκολλα στα σχολεία είναι πολύ αυστηρά και το ποσοστό των μονάδων και των τάξεων που έκλεισαν βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1%».

«Rapid test σε όλο το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων»

Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests θα γίνονται σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Θα γίνονται 25.000 έλεγχοι κάθε μήνα στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων», ανέφερε, ενώ σχετικά με την επέτειο του Πολυτεχνείου τόνισε: «Το 2020 δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, το Πάσχα, την 28η Οκτωβρίου, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας. Το ίδιο θα γίνει και με την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι την υγειονομική κατάσταση».

Τι ισχύει για Σάμο και Καρδίτσα 

Για τη Σάμο δεν θα ισχύει το SMS για την κυκλοφορία των πολιτών, ενώ στην Καρδίτσα,  θα ισχύει το SMS κανονικά, ενώ και στις δύο περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα, θα λειτουργούν τα καταστήματα λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου που αφορούν επισκευές κτιρίων, πρωτογενή τομέα. 

Για την ενημέρωση του κοινού και τις επιχειρήσεις, πρέπει να απευθύνονται στον αριθμό 1520.