7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

mRNA και AstraZeneca: Η Γερμανία υιοθετεί τη σύσταση για συνδυασμό εμβολίων

mRNA και AstraZeneca: Η Γερμανία υιοθετεί τη σύσταση για συνδυασμό εμβολίων
AP Images

Όσοι έχουν εμβολιαστεί ήδη με μία δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού μπορούν να λάβουν τη δεύτερη δόση με ένα από τα εμβόλια τύπου mRNA (BioNTech/Pfizer, Moderna), δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, υιοθετώντας τη σύσταση που εξέδωσε χθες Πέμπτη η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko).

«Ο συνδυασμός εμβολιασμού με AstraZeneca με δεύτερη δόση με BioNTech ή Moderna προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη προστασία - τουλάχιστον όση προστασία προσφέρουν δύο δόσεις από ένα εμβόλιο mRNA», τόνισε ο Γ. Σπαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη Γερμανία είναι ασφαλή και προσφέρουν επίσης καλή προστασία.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ακόμη ότι με τον συνδυασμό των δύο διαφορετικών εμβολίων, το διάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου εμβολιασμού μπορεί να περιοριστεί στις τέσσερις εβδομάδες, γεγονός το οποίο, όπως εξήγησε, διευκολύνει όσους επιθυμούν να πετύχουν γρηγορότερα την πλήρη προστασία. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η δυνατότητα συνδυασμού θα καταστήσει το σκεύασμα της AstraZeneca ελκυστικότερο και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν επαρκείς ποσότητες από όλα τα εμβόλια.

Κάλεσε τους Γερμανούς να παραθερίσουν στο εσωτερικό

«Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί γίνουν το καλοκαίρι, τόσο καλύτερα θα είμαστε το φθινόπωρο. Μπορούμε τώρα να συνεχίσουμε τον εμβολιασμό με ικανοποιητική ταχύτητα», πρόσθεσε, με το βλέμμα και στην ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού. «Οι διακοπές, έπειτα από τόσο καιρό περιορισμών, είναι ακόμη πιο σημαντικές. Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε και κάλεσε τους Γερμανούς να παραθερίσουν φέτος στο εσωτερικό.

Ο Γενς Σπαν εμφανίστηκε πάντως ενοχλημένος από το γεγονός ότι η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε στις σχετικές ανακοινώσεις χωρίς προφανώς να έχει ενημερώσει προηγουμένως το υπουργείο Υγείας. «Αντιλαμβάνομαι ότι αυτές οι ανακοινώσεις μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία» στους πολίτες. «Αν το γνωρίζαμε, η επικοινωνία μεταξύ επιστήμης και πολιτικής θα μπορούσε να ήταν καλύτερη και να απαντηθούν άμεσα τα ερωτήματα των πολιτών», δήλωσε ο κ. Σπαν.

Ενόψει του φθινοπώρου εντείνεται όμως και η συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να χρειαστεί και αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού. Το Ίδρυμα για την Προστασία των Ασθενών ζητά μάλιστα να ληφθεί άμεσα η σχετική πολιτική απόφαση. «Ήδη εντός Ιουλίου χρειάζεται πολιτική απόφαση σχετικά με το πότε θα πρέπει να αρχίσει να χορηγείται η αναμνηστική δόση στα κέντρα αποκατάστασης και στους οίκους ευγηρίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Όιγκεν Μπράις, υπενθυμίζοντας ότι οι τρόφιμοί τους είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ήδη τον Φεβρουάριο.

«Για αυτό δεν πρέπει να χάνουμε καθόλου χρόνο», τόνισε και ανέφερε ότι ο εμβολιασμός των εργαζόμενων σε τέτοιες δομές δεν έχει φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο - σε κάποια κέντρα είναι κάτω του 50%, σημείωσε - για αυτό και θα πρέπει να προβλεφθεί και η ημερήσια εξέταση του προσωπικού με τεστ κορονοϊού.