«Μπλόκο» της ΕΕ στα οριζόντια μέτρα στήριξης των νοικοκυριών – Αλλάζει το μοντέλο επιδότησης ρεύματος από 1/1

«Μπλόκο» της ΕΕ στα οριζόντια μέτρα στήριξης των νοικοκυριών – Αλλάζει το μοντέλο επιδότησης ρεύματος από 1/1

Μεγάλες δυσκολίες στο να παρατείνει την «οριζόντια» επιδότηση όλων των νοικοκυριών προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και μετά την 1/1/2022 αναμένεται ότι θα συναντήσει η κυβέρνηση καθώς η Κομισιόν τάσσεται υπέρ των στοχευμένων μέτρων στήριξης για την ενίσχυση των πολιτών που θα αντιμετωπίσουν εντονότερα τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Το toolkit για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «νομιμοποιεί» σε μεγάλο βαθμό το πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ωστόσο, αν κριθεί αναγκαία η παράταση των μέτρων για την ελάφρυνση του λογαριασμού ρεύματος και μετά το τέλος του χρόνου, είναι πολύ πιθανό ότι η ελληνική πλευρά θα υποχρεωθεί να επιδοτήσει στοχευμένα τα νοικοκυριά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και όχι μέσα από την καθολική έκπτωση των 18 ευρώ ανά μήνα για το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ενίσχυσης των νοικοκυριών που θα ισχύσει για το εξαιρετικά κρίσιμο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, θα αποφασιστεί προς το τέλος του χρόνου. Αυτό που προέχει τώρα για το οικονομικό επιτελείο είναι να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν ώστε να ελαφρύνει το ούτως ή άλλως πολύ βαρύ φορτίο που θα πέσει στις πλάτες των νοικοκυριών.

Το να «συμπληρωθούν» τα μέτρα στήριξης που έχουν προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, θεωρείται πλέον αρκετά δύσκολο καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έχει περάσει το 10% του ΑΕΠ –από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ελληνική ιστορία- ενώ το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπο με έκτακτες ανάγκες κυρίως λόγω των καταστροφικών φυσικών φαινομένων.

Έτσι, για το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του έτους, προέχει το άμεσο ξεκαθάρισμα του τοπίου με την έκπτωση του 15% στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου αλλά και η ενεργοποίηση της πλατφόρμας My Θέρμανση το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε τα αυξημένα φέτος επιδόματα, να δοθούν στα νοικοκυριά ακόμη και δύο μήνες νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι υπό μορφή προκαταβολής.

Στο οικονομικό επιτελείο «ποντάρουν» στο ότι με την έκπτωση του 15% στην τιμή του φυσικού αερίου αλλά και με μια αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου θα μαζευτεί άμεσα η τιμή λιανικής πριν μπούμε βαθύτερα στον χειμώνα.

Η σεζόν πάντως ξεκινάει με ένα πρωτόγνωρο δεδομένο: Το κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο να είναι αντίστοιχο με αυτό του πετρελαίου θέρμανσης καθώς η τιμή του πρώτου καυσίμου έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και η τιμή του δεύτερου έχει αυξηθεί κατά 40%.