7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

«Μπλοκαρισμένος» από το Facebook για τουλάχιστον δυο χρόνια θα παραμείνει ο Τραμπ

«Μπλοκαρισμένος» από το Facebook για τουλάχιστον δυο χρόνια θα παραμείνει ο Τραμπ
AP Photo/Alex Brandon, File

Το Facebook αναστέλλει τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ για ένα διάστημα δύο ετών, όπως ανακοίνωσε η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας ότι στις πολιτικές προσωπικότητες θα επιβάλλονται κυρώσεις, όπως και στους άλλους χρήστες, όταν παραβιάζουν τους κανόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως στην περίπτωση της παραπληροφόρησης.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα μπορεί να επιστρέψει παρά μόνο όταν «οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του κοινού θα έχουν εξαλειφθεί», διευκρινίζει η πλατφόρμα, που τον είχε αποκλείσει προσωρινά στις 7 Ιανουαρίου, καθώς είχε ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του στην επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον, μια απόφαση άνευ προηγουμένου.

«Δεδομένης της κρισιμότητας των συνθηκών, που οδήγησαν στον αποκλεισμό του κ. Τραμπ, πιστεύουμε ότι οι ενέργειές του αποτέλεσαν μια σοβαρή παραβίαση των κανονισμών μας, στην οποία αξίζει η υψηλότερη δυνατή ποινή βάσει των νέων πρωτοκόλλων», επισήμανε στο μπλογκ του ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων του Facebook Νικ Γκλεγκ.

Το ανεξάρτητο συμβούλιο εποπτείας του Facebook επικύρωσε τον Μάιο τον άνευ προηγουμένου αποκλεισμό εκ μέρους της εταιρείας σε βάρος του Τραμπ. Εντούτοις, αποφάσισε ότι είναι λάθος να επιβάλει μια επ’ αόριστον απαγόρευση και τάχθηκε υπέρ μιας «αναλογικής απάντησης».

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατήρτισε έναν νέο κανονισμό σε σχέση με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, προβλέποντας κυρώσεις αναστολής λογαριασμών από έναν μήνα έως δύο χρόνια, για δημόσιες προσωπικότητες, στην περίπτωση ταραχών και βιαιοπραγιών, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι καθ’ υποτροπήν παραβάτες θα μπορούν να αποκλείονται διά παντός.

Υπενθυμίζεται ότι το Twitter έχει δηλώσει ότι ο αποκλεισμός του τέως προέδρου των ΗΠΑ από την πλατφόρμα είναι μόνιμος, ακόμη και αν διεκδικήσει ξανά την προεδρία της χώρας το 2024.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την απόφαση της αναστολής των λογαριασμών του στο Facebook «προσβολή» προς τα «75 εκατομμύρια» των Αμερικανών, που τον ψήφισαν το 2020.

«Η απόφαση του Facebook αποτελεί προσβολή προς τους 75 εκατομμύρια ανθρώπους που μας ψήφισαν το 2020», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σε δελτίο τύπου, προσθέτοντας πως στον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να τη γλυτώνει με τέτοια λογοκρισία και τέτοια φίμωση».

«Στο τέλος, θα κερδίσουμε. Η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί αυτές τις καταχρήσεις!», κατέληξε.

Μετά και την τελευταία εξέλιξη, ο πρώην Πρόεδρος φαίνεται ότι εισέρχεται σε περίοδο διαδικτυακής απομόνωσης, αφού μόλις χθες ανακοινώθηκε το κλείσιμο και του, όπως απεδείχθη, βραχύβιου blog που είχε δημιουργήσει ο ίδιος υπό την ονομασία «Από το γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ».

Σύμφωνα με τον Τζέισον Μίλερ, εκπρόσωπο του δισεκατομμυριούχου, το blog «δεν θα επιστρέψει», καθώς ήταν «απλώς βοηθητικό στις ευρύτερες προσπάθειες που κάνουμε».

Αναλυτές έχουν πάντως τονίσει ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα επιδράσει σε χώρες οι οποίες «αντιμετωπίζουν συστημική βία επειδή οι ηγέτες τους - άνθρωποι όπως ο Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες και άλλοι - έχουν εκμεταλλευθεί τα κενά και τα παράθυρα που δημιουργήθηκαν για τον Τραμπ, αρχής γενομένης το 2015», σημειώνει η Χάιντι Μπάιριχ, διευθυντικό στέλεχος του Global Project Against Hate and Extremism.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι εκτός από τους Μόντι και Ντουτέρτε σε αντιπαράθεση με τη Facebook έχουν έρθει και άλλοι, όπως ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, εξαιτίας υποτιμητικών σχολίων του για τους ιθαγενείς, αλλά και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν.