7ος χρόνος, ημέρα 2152η
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Μπάιντεν: «Μειονότητα» όσοι δεν εμβολιάζονται - Υποχρεωτικός εμβολιασμός στο δημόσιο

Μπάιντεν: «Μειονότητα» όσοι δεν εμβολιάζονται - Υποχρεωτικός εμβολιασμός στο δημόσιο

"Μειονότητα" χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζον Μπάιντεν, όσους Αμερικανούς δεν εμβολιάζονται, στην ομιλία του χθες στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε  στον Λευκό Οίκο για το σχέδιό του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατηγοριών εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στο ομοσπονδιακό κράτος πλέον έχουν 75 ημέρες στη διάθεσή τους για να εμβολιαστούν, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν το φάσμα του τερματισμού της σύμβασής τους πλην λίγων εξαιρέσεων. 

Ο Μπάιντεν ανέφερε πως «σχεδόν 80 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί» και κάνοντας τα πράγματα χειρότερα «αιρετοί εργάζονται ενεργά για να υπονομεύσουν τον αγώνα» εναντίον της πανδημίας, κάτι το οποίο «είναι απαράδεκτο». Το 80% αντιπροσωπεύει το 25% του αμερικανικού πληθυσμού κάτι που σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Στην ομιλία του ο Μπάιντεν ανέφερε επίσης πως η Αμερική βιώνει σκληρή περίοδο που μπορεί να διαρκέσει καιρό και ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

"Δεν πρόκειται για ελευθερία ή για προσωπική επιλογή, αλλά για την προστασία του εαυτού σας όπως και αυτών που είναι γύρω σας", επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν.

Αξιωματούχοι των υγειονομικών αρχών έχουν δηλώσει ότι ποσοστό πάνω από το 97% αυτών που νοσηλεύονται με COVID-19 δεν έχουν εμβολιαστεί, και σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα αναλογεί ακόμη υψηλότερο μερίδιο των θανάτων.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τα δύο τρίτα των Αμερικανών εργαζομένων

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει να γίνει υποχρεωτικό για περίπου εκατό εκατομμύρια υπαλλήλους μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων είτε να εμβολιαστούν, ή να υποβάλλονται σε τεστ σε εβδομαδιαία βάση. 

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο υποχρεώνει τους κυβερνητικούς υπαλλήλους να εμβολιαστούν, χωρίς να τους δίδεται δυνατότητα να καταφύγουν σε τακτικά διαγνωστικά τεστ, ενώ προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις για αυτούς που δεν θα συμμορφωθούν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Το μέτρο αυτό αφορά επίσης τους υπαλλήλους υπεργολάβων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το προσωπικό των οίκων ευγηρίας που λαμβάνουν ομοσπονδιακές επιδοτήσεις (17 εκατομμύρια ανθρώπους) και τα σχολεία ή σχολές που υπάγονται στον έλεγχο του ομοσπονδιακού κράτους.

Για τον ιδιωτικό τομέα, το υπουργείο Εργασίας θα καθιερώσει την υποχρέωση εμβολιασμού ή πραγματοποίησης ενός διαγνωστικού τεστ την εβδομάδα για τους εργαζομένους επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 100 υπαλλήλους, δηλαδή για περισσότερα από 80 εκατομμύρια ανθρώπους.

"Συνολικά η υποχρέωση εμβολιασμού θα αφορά περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανούς, δηλαδή τα δύο τρίτα των εργαζομένων", δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του.

Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο "θα επιβλέπει ώστε οι εργοδότες να διαθέτουν τους πόρους, συμβουλές και την απαραίτητη ευελιξία για να (...) συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις για τη δημόσια υγεία", διευκρινίζει σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στο AFP o Νιλ Μπράντλεϊ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρός του.

Ο Λευκός Οίκος θέλει επίσης να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ και να παραταθεί η χρήση μάσκας (ταξίδια, ομοσπονδιακά κτίρια) για να αναχαιτιστεί η επιδημία.

Η νέα αυτή στρατηγική έχει στόχο 80 εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, ήτοι 25% του πληθυσμού.

Αντιδρούν οι Ρεπουμπλικανοί

Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν αντιθέτως ότι πρόκειται για "τρέλα" και ένα "αντισυνταγματικό" σχέδιο, κυρίως για το σκέλος των μεγάλων επιχειρήσεων. "Αυτό μοιάζει πολύ με δικτατορία", έγραψε στο Twitter η ομάδα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Κάθι ΜακΜόρις Ρότζερς, υψηλόβαθμη Ρεπουμπλικανή αξιωματούχος στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που επιβλέπει την πολιτική για την υγεία, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν "χρησιμοποιεί τον φόβο, τον έλεγχο και τις εντολές".

Η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών ανακοίνωσε εξάλλου ότι σκοπεύει να προσφύγει κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν για την εντολή για εμβολιασμό.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός μαθητών άνω των 12 ετών στο Λος Άντζελες

Οι δυνατότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι περιορισμένη απέναντι στις ισχυρές πολιτείες, κυρίως όσον αφορά τα σχολεία τα οποία ο Μπάιντεν θέλει "να κρατήσει ανοιχτά με κάθε ασφάλεια".

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις πολιτείες να εμβολιάσουν εκπαιδευτικούς και προσωπικό έπειτα από μια επιστροφή στις τάξεις στις αρχές Σεπτεμβρίου που τροφοδότησε τις ανησυχίες και τις διαφωνίες.

Η σχολική περιφέρεια του Λος Άντζελες, η δεύτερη μεγαλύτερη των ΗΠΑ, επέβαλλε χθες σε όλους τους μαθητές ηλικίας 12 ετών και άνω να εμβολιάζονται κατά της COVID-19 αν θέλουν να φοιτούν σε δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ένα μέτρο που αφορά περίπου 600.000 παιδιά.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και προβλέπει ότι όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών που έχουν φυσική παρουσία στην τάξη θα πρέπει να έχουν λάβει μία πρώτη δόση εμβολίου ως τις 21 Νοεμβρίου και τη δεύτερη ως τις 19 Δεκεμβρίου. Τα παιδιά που γίνονται 12 ετών θα έχουν στη διάθεσή τους 30 μέρες για να λάβουν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της covid-19.

Σε όλη τη χώρα, γονείς και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί αξιωματούχοι αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε υποχρέωση εμβολιασμού ή χρήσης μάσκας στο σχολείο, ιδιαίτερα στον αμερικανικό νότο.

Στη Φλόριντα, η απόφαση του κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις να απαγορεύσει στις σχολικές περιφέρειες να θέσουν σε ισχύ την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτελεί αντικείμενο σκληρής δικαστικής μάχης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τους διοργανωτές μεγάλων αθλητικών ή πολιτιστικών γεγονότων να θέσουν ως προϋπόθεση για την είσοδο του κοινού ένα αποδεικτικό στοιχείο εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ.

Επίσης, ανακοίνωσε διπλασιασμό των προστίμων για τους επιβάτες που αρνούνται να φορέσουν μάσκα στα αεροπλάνα. "Αν παραβιάσετε τον κανονισμό αυτόν, να είσαστε έτοιμοι να πληρώσετε", προειδοποίησε.

Η δεύτερη μεγαλύτερη σχολική περιφέρεια των ΗΠΑ, αυτή του Λος Άντζελες, αποφάσισε χθες να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της covid-19 για τα παιδιά άνω των 12 ετών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία.