ΓΔ: 894,70 -1,34 (-0,15 %)

Τζίρος: 88,59 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2020η
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021

ΓΔ: 894,70 -1,34 (-0,15 %)

Τζίρος: 88,59 εκατ. €   RT

Μπ. Γκανζ: Έτοιμο το Ισραήλ για στρατιωτική δράση κατά του Ιράν

Μπ. Γκανζ: Έτοιμο το Ισραήλ για στρατιωτική δράση κατά του Ιράν

«Ανοιχτή» τη δυνατότητα ανάληψης δράσης κατά του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης εάν είναι απαραίτητο εξακολουθεί να διατηρεί το Ισραήλ σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκανζ.

«Το Ισραήλ έχει έναν σαφή στόχο: Το Ιράν δεν πρέπει να καταστεί πυρηνική δύναμη. Δεν είναι απλώς ισραηλινό συμφέρον. Είναι πρωτίστως παγκόσμιο και περιφερειακό συμφέρον», δήλωσε ο Γκανζ σε συνέντευξη σε αιγυπτιακή τηλεοπτική εκπομπή που μεταδόθηκε χθες.

«Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διατηρούν την επιλογή να αναλάβουν δράση εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αν αυτό καταστεί αναγκαίο», είπε, σύμφωνα με αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του. «Ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει δύο φορές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των πυρηνικών προγραμμάτων των εχθρών του εναντίον του Ιράκ το 1981 και της Συρίας το 2007 - «υπό το δόγμα Begin, το οποίο υποστηρίζει ότι η Ιερουσαλήμ δεν θα επιτρέψει σε μια εχθρική χώρα να αποκτήσει τέτοιου είδους όπλα», αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel.

Ο Γκανζ πρόσθεσε ότι αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικές δυνατότητες, αυτό θα σημάνει μια κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή. «Το καθεστώς είναι φονταμενταλιστικό και ριζοσπαστικό και τελικά θέλει να αποκτήσει πυρηνική ικανότητα για να έχει μόχλευση», δήλωσε.

«Θέλω ο λαός του Ιράν να με καταλάβει: δεν έχω τίποτα εναντίον του. Οι Ιρανοί πολίτες αξίζουν μια φυσιολογική ζωή όπως κάθε άλλος άνθρωπος. Αλλά η υποστήριξη του καθεστώτος για την τρομοκρατία, της Χεζμπολάχ, των Χούθι απαιτεί δράση», είπε.