Motor Oil: Eπενδύσεις 240 εκατ.ευρώ και ενίσχυση του portfolio της σε ΑΠΕ το 2021

Motor Oil: Eπενδύσεις 240 εκατ.ευρώ και ενίσχυση του portfolio της σε ΑΠΕ το 2021

Εν μέσω της πανδημικής κρίσης που έχει αποσταθεροποιήσει διεθνώς την αγορά της ενέργειας και έχει δημιουργήσει αρρυθμίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα περίμενε κανείς πως μία βαριά βιομηχανία που δραστηριοποιείται στον κλάδο θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, τα οποία θα αποτυπώνονταν στα οικονομικά της μεγέθη.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει στην περίπτωση της Motor Oil, η οποία όχι μόνο διατήρησε σταθερό τον ισολογισμό της το 2020, αλλά πέτυχε άκρως επιτυχημένη έξοδο στις αγορές. Το ομόλογο που εξέδωσε με δημόσια προσφορά αποτέλεσε ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στην εταιρεία, καθώς υπερκαλύφθηκε 5,1 φορές συγκεντρώνοντας προσφορές άνω του 1 δισ.ευρώ.

Παράλληλα πέρυσι η εισηγμένη κατάφερε να προχωρήσει τον επενδυτικό σχεδιασμό της σχεδιασμό υλοποιώντας επενδύσεων 175,1 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα του ποσού αυτού (110,4 εκατ.ευρώ) αφορούσε στο νέο συγκρότημα κατεργασίας νάφθας το οποίο το 2020 εισήλθε στην κατασκευαστική του φάση. Επίσης, το ποσό των 19,9 εκατ.ευρώ αφορούσε στο πρόγραμμα περιοδικής συντήρησης των μονάδων του διυλιστηρίου με κύρια έμφαση στις εργασίας στο συγκρότημα υδρογονοδιάσπασης, ενώ ανάμεσα στα άλλα projects που υλοποίησε η εισηγμένη περιλαμβάνονται και έργα αναβάθμισης του λιμανιού του διυλιστηρίου και το νέο αγκυροβόλιο.

Το «growth story» του ομίλου όμως περιλαμβάνει και την απόκτηση 12 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 240 ΜW στα τέλη του προηγούμενου μήνα

Η πανδημία δεν πτοεί τη διοίκηση της εισηγμένης, η οποία σχεδιάζει περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού της αποτυπώματος για φέτος. Ειδικότερα η εταιρεία δρομολογεί επενδύσεις ύψους 240 εκατ. ευρώ, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal Markets κατά ένα μεγάλο μέρος θα αφορούν και επέκταση στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει άδειες για 650 MW, δηλαδή υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης στον εν λόγω κλάδο.

Το εμβληματικό project της κατασκευής νέου συγκροτήματος Νάφθας ξεχωρίζει στον επενδυτικό σχεδιασμό, με το έργο να αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Επομένως, η εξέλιξη των εργασιών και η κάλυψη ενός σημαντικού τμήματος κατασκευής του έργου αποτελεί σημαντικό «στοίχημα» για την εταιρεία.

Ανάπτυξη και περιβάλλον πάνε μαζί, και στη Motor Oil διαθέτουν μια βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική βιώσιμης μετάβασης που στοχεύει σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών.

Ο όμιλος έχει αναπτύξει μια αποτελεσματική στρατηγική για να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη που στοχεύει εκτός των άλλων και στην ικανοποίηση των επενδυτών που θέλουν μια σύγχρονη εταιρεία που αντιμετωπίζει με τη δέουσα προσοχή ζητήματα ESG.  
 

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν τέσσερις βασικοί πυλώνες στρατηγικής που εκκινούν από τη συνεχή συντήρηση του διυλιστηρίου, τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, την κινητικότητα (mobility), τις νέες τεχνολογίες και εκτείνεται σε διαφοροποιημένα προϊόντα, τα βιώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα,  το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εισηγμένη εξετάζει την κατασκευή μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεροποίησης (FSRU) που θα συμβάλλει στην ενίσχυση του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου.

Όπως φαίνεται η Motor Oil  έχει βρει το αντίδοτο στην κρίση της πανδημίας, το οποίο συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις: Ανάπτυξη και επενδύσεις.