Moody's για πυρκαγιές: Κίνδυνος για την Ελλάδα και τον τουρισμό της τα ακραία κλιματικά φαινόμενα

Moody's για πυρκαγιές: Κίνδυνος για την Ελλάδα και τον τουρισμό της τα ακραία κλιματικά φαινόμενα

Τα κόστη που προξένησαν οι πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα είναι διαχειρίσιμα αλλά καταδεικνύουν ότι η χώρα είναι ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s σε έκθεσή του.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα έζησε τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών. Μπορεί η έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύψει μεγάλο μέρος του κόστους και της ανοικοδόμησης και οι αποζημιώσεις στους πληγέντες να είναι διαχειρίσιμες από την πλευρά της κυβέρνησης, ωστόσο οι εξελίξεις αποτυπώνουν την υψηλή έκθεση της Ελλάδας στους περιβαλλοντικούς κινδύνους, ιδιαίτερα σε αυτούς που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, οι περισσότερες πυρκαγιές είναι πλέον ελεγχόμενες αλλά σχεδόν 900.000 στρέμματα έχουν καεί από την 1η Αυγούστου με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές.  

Η ζημιά έπληξε κυρίως τη νήσο Εύβοια, τα βόρεια προάστια της Αττικής και περιοχές της Πελοποννήσου. Το λιμενικό σώμα απεγκλώβισε γύρω 
στους 3.000 ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 10 Αυγούστου μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ,  0,3% του ονομαστικού ΑΕΠ για αποζημιώσεις, αναδασώσεις και αναδόμηση. Η κυβέρνηση θα επωμισθεί πρόσθετα κόστη για πυρόσβεση, όπως τη μίσθωση ειδικών αεροσκαφών και θα πρέπει να αναβαθμίσει τις δομές της πολιτικής προστασίας.

Για σύγκριση, οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, οι χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, έκαψαν 2,7 εκατ. στρέμματα και προξένησαν συνολική ζημιά γύρω στα 3 δισ. ευρώ, 1,3% του ονομαστικού ΑΕΠ. 

Πέρα από την άμεση δημοσιονομική στήριξη, οι πυρκαγιές προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, την παροχή νερού, επιδείνωσαν την ποιότητα του αέρα και έκλεισαν οδικές αρτηρίες, συνέπειες που επηρεάζουν τον τουρισμό και είναι αρνητική εξέλιξη πιστοληπτικά για τις τοπικές αρχές.

Έκτακτη στήριξη από την ΕΕ και πόροι από το πακέτο NextGen της ΕΕ θα περιορίσουν την άμεση αρνητική επίπτωση των πυρκαγιών στα δημοσιονομικά της χώρας.  Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας που περιλαμβάνει εννέα αεροσκάφη, σχεδόν 1.000 πυροσβέστες και 200 οχήματα από τουλάχιστον 10 χώρες - μέλη της ΕΕ και η Κομισιόν θα επωμισθεί τουλάχιστον το 75% του κόστους της μεταφοράς.

«Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση περίπου 2,5 με 3 δισ. ευρώ από διαφορετικές πηγές για σχέδια πολιτικής προστασίας και αναδάσωσης. Στις 9 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 4 δισ. ευρώ, πόρους από το πακέτο NextGen EU στην Ελλάδα που αντιστοιχούν στο 13% της κατανομής που πέτυχε η χώρα σε δάνεια και επιχορηγήσεις από το συνολικό Ταμείο Ανάκαμψης.

«Πιστεύουμε ότι οι πυρκαγιές είναι ενδεικτικές των ρίσκων στην πιστοληπτική αξιολόγηση από την κλιματική αλλαγή που ενσωματώνουν το μετρίως αρνητικό προφίλ της χώρας ως εκδότης περιβαλλοντικού χρέους. Με τις αιτίες των πυρκαγιών να μην έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, η νότια Ευρώπη έζησε τον χειρότερο καύσωνα των τελευταίων 30 ετών με τη θερμοκρασία στην Ελλάδα να φτάνει τους 45 βαθμούς Κελσίου» αναφέρει ο οίκος.

«Αυτό είναι σημαντικό στο πλαίσιο των ευρημάτων μελέτης που δημοσιοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη για την κλιματική αλλαγή στις 9 Αυγούστου που επισήμανε ότι καύσωνες που συνέβαιναν μια φορά τη 50ετία θα είναι πιθανοί πλέον κάθε δεκαετία. Παρόλο που η Ελλάδα θα συνεχίσει να ευνοείται από τη χρηματοοικονομική στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών, περαιτέρω αύξηση της συχνότητας και της έντασης των φαινομένων αυτών ενδέχεται να αποδυναμώσει την τουριστική της βιομηχανία. Επιπρόσθετα, η ζημιά στο περιβάλλον και πιθανή μείωση της βάσης φόρων από ακίνητα αποτελεί μακροπρόθεσμα πιστοληπτική πρόκληση για τις τοπικές αρχές», αναφέρουν οι αναλυτές της Moody's.