Μηταράκης σε Σκουρλέτη: Θέλετε πάλι να μπουν 1 εκ. άνθρωποι στη χώρα μας; Αυτό προτείνετε;

Μηταράκης σε Σκουρλέτη: Θέλετε πάλι να μπουν 1 εκ. άνθρωποι στη χώρα μας; Αυτό προτείνετε;

Την προπαγάνδα ξένων Μαζικής Ενημέρωσης για τα push backs «αναμάσησε» στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη. Ο κ. Σκουρλέτης παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια και απευθυνόμενος προς τον κ. Μηταράκη τον ρώτησε αν ισχύει το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.

«Έχουμε βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι με οργανωμένη προπαγάνδα. Με άρθρα τα οποία αναφέρουν την τουρκική ακτοφυλακή ως πηγή της πληροφόρησης. Το συγκεκριμένο όμως που λέτε, υπερβαίνει και αυτό. Ακόμα και η Frontex είναι μαζί μας στις επαναπροωθήσεις», είπε αρχικά ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και σήκωσε το γάντι στον Π. Σκουρλέτη: «Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της, τα φυλάσσει με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και νοιώθω ότι αναπολείτε την περίοδο των αυξημένων ροών του 2015. Αυτό διαβάζω στην παρέμβασή σας; Θέλετε η χώρα μας να μην φυλάσσει τα σύνορά της; Θέλετε να μπούνε πάλι 1.000.000 άνθρωποι στη χώρα μας; Αυτό προτείνετε; Δεν είστε περήφανοι που η χώρα φυλάσσει τα σύνορά της; Εγώ είμαι περήφανος που το ελληνικό Λιμενικό φέτος έχει σώσει δεκάδες ζωές στο Αιγαίο, φέτος έχουμε τους λιγότερους θανάτους ποτέ στη χώρα μας και σας λέω ξεκάθαρα: Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και παρακαλώ μην αναπαράγουμε προπαγάνδα άλλων κρατών μέσα σε αυτή την αίθουσα».

Νωρίτερα ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. «Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Δεν είναι πλέον η χώρα μας η βασική πύλη εισόδου προς την Ευρώπη και αυτό είναι μια πολιτική επιλογή αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων. Για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Σύνορα Ελληνικά & Ευρωπαϊκά και ξέρει πως να τα φυλάσσει, με εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον Πρωθυπουργό, την 1η Μαρτίου άλλαξε αποφασιστικά το δόγμα φύλαξης συνόρων με απολύτως μετρήσιμα αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά και παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που καταδεικνύουν την μείωση των ροών. «Οι αφίξεις μεταναστών στη χώρα μας είναι 12.289, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν 44.734. Να τονίσω ότι το 74% των φετινών αφίξεων έγιναν τον πρώτο τρίμηνο του έτους. Δηλαδή στο εξάμηνο Απρίλιος – Σεπτέμβριος η μείωση ροών είναι 91% (2020: 3,228 2019: 36,314). Στα νησιά η μείωση 96% (2020: 1,164 2019: 29,973)», υπογράμμισε. Το μήνυμα, δε, σύμφωνα με τον Υπουργό είναι ξεκάθαρο: απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.