ΓΔ: 896,58 -13,63 (-1,50 %)

Τζίρος: 127,48 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,58 -13,63 (-1,50 %)

Τζίρος: 127,48 εκατ. €   RT

Μήνυμα προς Κίνα από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ

Μήνυμα προς Κίνα από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχαν τις πρώτες συνομιλίες σήμερα στο Τόκιο με τους Ιάπωνες ομολόγους τους με το ζήτημα της αντιμετώπισης της Κίνα να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος. 

Στο πρώτο τους ταξίδι ως μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο Μπλίνκεν και ο Όστιν συναντήθηκαν με τους Ιάπωνες ομολόγους τους, τον υπουργό Εξωτερικών Τοσιμιτσου Μοτεγκκ και τον υπουργό Άμυνας Νομπουο Κισι στο Τόκιο.

Μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Μοτεγκι, ο Μπλινκεν χαρακτήρισε τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας "τον ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας, όχι μόνο για τις δύο χώρες μας, αλλά και για την περιοχή και μάλιστα τον κόσμο".

"Δεν είναι τυχαίο που επιλέξαμε την Ιαπωνία ως τον πρώτο προορισμό μας", είπε ο Μπλινκεν.

"Ο Υπουργός Όστιν και εγώ είμαστε εδώ για έναν απλό αλλά σημαντικό σκοπό: να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στη συμμαχία και επίσης να στηριχθούμε σε αυτήν."

Παρότι ο Μπλινκεν αναφέρθηκε στην Κίνα μόνο εν συντομία στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του, λέγοντας ότι η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου "απειλούνται" σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Μιανμάρ και της Κίνας, ο Ιάπωνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το Τόκιο ανησυχεί ότι η κατάσταση στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας "μπορεί να γίνει εχθρική".

"Πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες" είπε ο Μοτεγκι σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NHK.

Μετά τις συνομιλίες, οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να επισκεφθούν τη Νότια Κορέα.