Φον ντερ Λάιεν προς Ευρωπαίους: Μην κλείσετε καλοκαιρινές διακοπές

 Μην κλείσετε καλοκαιρινές διακοπές

Τη στιγμή που οι εκτιμήσεις για το παγκόσμιο τουριστικό προϊόν κάνουν λόγο για συντριπτικές απώλειες που δυνητικά μπορεί να φτάσουν και τα 450 δισ. δολάρια παγκοσμίως, δημιουργώντας στρατιές ανέργων έως και 10,2 εκατομμύρια μόνο στην Ευρώπη, οι σημερινές συστάσεις της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς τους Ευρωπαίους πολίτες να μην κλείσουν ακόμη τις θερινές διακοπές τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προϊωνίζουν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.  

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν συνέστησε στους Ευρωπαίους πολίτες να μην κλείσουν ακόμη τις θερινές διακοπές τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Συμβουλεύω να περιμένει κανείς για τέτοια σχέδια. Δεν μπορεί κανείς να κάνει αξιόπιστες προβλέψεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», επισημαίνει η κυρία φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στην «Bild am Sonntag».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης ότι οι ηλικιωμένοι στην Ευρώπη πιθανόν να πρέπει να μείνουν σε απομόνωση έως τα τέλη του χρόνου, προκειμένου να προστατευτούν από τον κορονοϊό.

«Ξέρω ότι είναι δύσκολο και πως η απομόνωση είναι ένα βάρος, αλλά πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου. Πρέπει να παραμείνουμε πειθαρχημένοι και υπομονετικοί», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Στην ίδια συνέντευξη, εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποιο ευρωπαϊκό εργαστήριο θα μπορέσει σύντομα να βρει ένα εμβόλιο. «Χωρίς εμβόλιο, θα πρέπει να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις επαφές με τους ηλικιωμένους», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Προκειμένου να μπορέσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα να εμβολιασθούμε, είμαστε ήδη σε διαβουλεύσεις με φαρμακοβιομηχανίες για τις δυνατότητες μίας παγκόσμιας παραγωγής», συμπλήρωσε.

Αχτίδα φωτός είναι το γεγονός ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξετάζεται η παροχή ρευστότητας για όσους ταξιδεύουν. Δηλαδή, για κάθε ταξιδιώτη να δοθεί ένα κουπόνι ύψους, για παράδειγμα, 300 ευρώ, με χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους. Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι σχεδιάζουν νέα οικονομικά πακέτα για το καλοκαίρι, με στόχο να προσελκύσουν νεότερες γενιές τουριστών, καθώς διαβλέπουν ότι φέτος θα συρρικνωθεί ο αριθμός των συνταξιούχων που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό.