Μία ιστορική χρονιά για το σιδηρομετάλλευμα ολοκληρώνεται με εντυπωσιακό τρόπο

Μία ιστορική χρονιά για το σιδηρομετάλλευμα ολοκληρώνεται με εντυπωσιακό τρόπο

Οι συγκινήσεις που προσφέρει εδώ και πολλούς μήνες το σιδηρομετάλλευμα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων δεν έχουν τελειωμό. Αφού στα μέσα του Μαΐου χρονιάς έφθασε σε ιστορικά υψηλά, στη συνέχεια κατέρρευσε, πέφτοντας κατά σχεδόν 65% μέχρι τον Νοέμβριο. Το τέλος του χρόνου όμως μας επιφύλαξε και άλλες εκπλήξεις, καθώς η άνοδος από τα χαμηλά του Νοεμβρίου φτάνει το 50%. Για το τι θα μας ξημερώσει το 2022, κοιτάζουμε, όπως είναι φυσικό, προς την Κίνα.

Ούτε δύο μήνες δεν έχουν περάσει από τότε που μας απασχόλησε η πορεία των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος, βασικής πρώτης ύλης για την παραγωγή του χάλυβα. Οι διακυμάνσεις του ήταν ήδη πολύ εντυπωσιακές, αφού μετά τον υπετριπλασιασμό της τιμής του από τα χαμηλά που σημειώθηκαν εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας και την επίτευξη ιστορικών υψηλών στα 235 δολάρια/τόνο, ακολούθησε σημαντική πτώση.

Όπως είχαμε δει τότε (Η Κίνα έλειωσε το σιδηρομετάλλευμα - Μήπως πλησιάζει το τέλος της δοκιμασίας;), η πτώση ξεκίνησε από την σημαντική μείωση της ζήτησης από την Κίνα, μετά από αποφάσεις της ηγεσίας της χώρας. Ήταν πολύ ισχυρή και πλησίασε το 65%, με την τιμή του σιδηρομεταλλεύματος να φθάνει λίγο κάτω από τα 85 δολάρια/τόνο. Τελικά, στο επίπεδο αυτό εμφανίστηκε ζήτηση και η κατάσταση εξομαλύνθηκε. Για την ακρίβεια δεν εξομαλύνθηκε απλώς, αφού η πτώση έδωσε τη θέση της σε σημαντική άνοδο, καθώς από τις 20 Νοεμβρίου και μετά, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος ανεβαίνει σχεδόν κάθε μέρα, φθάνοντας χθες το πρωί τα 129 δολάρια/τόνο στην αγορά της Σιγκαπούρης.

Διαβάζοντας τις πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, μπορούμε να πάρουμε μία ιδέα για τους λόγους της ισχυρής ανάκαμψης. Όπως είχαμε δει και τον Νοέμβριο, το κλίμα στην αγορά ήταν εξαιρετικά αρνητικό, με πολλούς συναλλασσόμενους να προεξοφλούν πως η μείωση της παραγωγής των χαλυβουργιών σαν αποτέλεσμα των εντολών της κινεζικής ηγεσίας θα συνεχιζόταν για πολύ ακόμα με πιθανότερο αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση του επιπέδου των αποθεμάτων που ήδη συσσωρεύονταν στα λιμάνια της χώρας.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται ακριβώς έτσι. Τα αποθέματα στις αποθήκες των λιμανιών όντως παραμένουν σε πολύ ψηλά επίπεδα αλλά αυτό που αλλάζει σταδιακά είναι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ζήτησης από τα κινεζικά χαλυβουργία για την επόμενη χρονιά. Η «αποθέρμανση» της οικονομίας, και ειδικά του τομέα της κατασκευής κτιρίων κατοικιών και γραφείων, στην οποία είχαμε αναφερθεί τον Νοέμβριο φαίνεται πως έχει ήδη συντελεστεί και η ηγεσία της χώρας μάλλον δεν επιθυμεί να δει περαιτέρω αποδυνάμωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Κάποιες ειδήσεις από την Κίνα ενισχύουν αυτή την εκδοχή. Η παραγωγή χάλυβα για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου έφθασε τους 946,36 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 2,6% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο στόχος που έχουν θέσει οι αρχές της χώρας για την ετήσια παραγωγή είναι 1,05 δισεκατομμύρια τόνοι, πράγμα που σημαίνει πως η δραστηριότητα των χαλυβουργείων για τον Δεκέμβριο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερη από αυτή των προηγούμενων μηνών, χωρίς να ξεπεραστεί ο στόχος της ετήσιας παραγωγής.

Ο στόχος αυτός, που ταυτίζεται με την περσινή ετήσια παραγωγή, έχει τεθεί από τις αρχές τις χώρας στην προσπάθειά τους να συμβάλλουν στην μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου. Πριν μερικές μέρες, κατά την διάρκεια ενός τριήμερου συνεδρίου στο οποίο συμμετείχαν οι βασικοί ιθύνοντες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που είναι υπεύθυνοι για την χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας, ανακοινώθηκε πως η βασική οικονομική προτεραιότητα για το 2022 είναι η διασφάλιση της σταθερότητας. Αυτό ερμηνεύεται από πολλούς σαν μία ένδειξη πως η ηγεσία της χώρας δεν επιθυμεί περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση της ζήτησης για χάλυβα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν πως θα διατηρήσουν μία ευέλικτη νομισματική πολιτική. Το κλίμα στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο τις προηγούμενες ημέρες μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, η οποία ζήτησε από τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα μετρητών που πρέπει να κρατούν, ελευθερώνοντας στην ουσία χρήματα. Θετικό ρόλο παίζει επίσης και το γεγονός πως οι αρχές ενθαρρύνουν τις τράπεζες και τις υγιείς κατασκευαστικές επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν ή να αγοράσουν αντίστοιχα, ημιτελή έργα που οι κατασκευαστές τους δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν.

Η σημαντική άνοδος από τα χαμηλά του Νοεμβρίου εξηγείται λοιπόν εύκολα από τον συνδυασμό της αλλαγής στις εκτιμήσεις της αγοράς για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, και ειδικότερα του κατασκευαστικού τομέα, για την νέα χρονιά με την πολύ μεγάλη πτώση που σημειώθηκε κατά το τετράμηνο Ιουλίου – Νοεμβρίου.

Παρ’ όλα αυτά, είναι αρκετά πιθανόν να δούμε μία διόρθωση να εκδηλώνεται σύντομα, αφού το 50% μέσα σε ένα μήνα συνιστά ένα πολύ σημαντικό κέρδος για όποιον είχε την έμπνευση να πάει κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα των μέσων του Νοεμβρίου. Αν τα νέα από την Κίνα συνεχίσουν να είναι σχετικά θετικά καθώς μπαίνουμε στο 2022, το πιθανότερο είναι να δούμε την τιμή του σιδηρομεταλλεύματος να κρατάει το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας ανόδου.

Και, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε και ένα νέο σκέλος ανόδου για το σιδηρομετάλλευμα, καθώς ακόμα υστερεί χαρακτηριστικά σε σχέση με τις επιδόσεις του χαλκού και του αλουμινίου, που έχουν χάσει πολύ μικρότερο μέρος από τα υψηλά που κατέγραψαν το φθινόπωρο που μας πέρασε.